2018 Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II

Locaties

(nummer 5 en 6 worden later geplaatst)

  1. Waverveen, Veldweg tussen huisnummer 1a en 1b –  Avro Lancaster, 30 maart 1943
  2. Waverveen, Poeldijk t/o huisnummer 2a (Fa. Ruizendaal) – Bristol Blenheim, 27 juni 1940
  3. Mijdrecht, Tienboerenweg t/o huisnummer 9 – Vickers Wellington, 29 maart 1942
  4. Wilnis, rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 Ir. Enschedeweg, bij ingang parkeerplaats  – Vickers Wellington, 5 mei 1943.  In Wilnis Dorp staat het Monument voor de omgekomen Canadese militairen.  In april 2019 is een deel van het wandelpad over de spoordijk naar de piloot vernoemd (zie onder).
  5. Wilnis, Mijdrechtse Dwarsweg nabij wateropslag – Dornier, 10 mei 1940 (Duits, leeg)
  6. Vinkeveen, Botsholse Dwarsweg t/o plas aan de Noordzijde – Junker 13 mei 1941 (Duits)

De zuilen

In de gemeente De Ronde Venen zijn gedenkzuilen opgericht bij de zes plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog gevechtsvliegtuigen zijn verongelukt. Bijzonder is dat dit gedaan is voor geallieerde en Duitse toestellen, voor vriend en vijand dus.

De zuilen hebben de vorm van een lezenaar, gemaakt van een stalen plaat met een knik. In de voet is de datum en daaronder een neerstortend vliegtuig uitgespaard. Op het bovenste geknikte deel is het informatiepaneel bevestigd met daarop details van het vliegtuig, de vlucht en bemanning. Deze informatie is het resultaat van een groot onderzoek door de heer Chris van der Linden. Hij heeft op zijn eigen website Luchtoorlog Waverveen en omstreken de ongelukken uitgebreid gedocumenteerd.

Een suggestie van een inwoner heeft geleid tot een project binnen de Historische Vereniging De Proosdijlanden o.l.v. oud-wethouder Jan van Breukelen, met dit mooie resultaat, 75 jaar na de laatste van de zes ongelukken.

(1) Avro Lancaster, 30 maart 1943

Waverveen, Veldweg tussen huisnummer 1a en 1b

De onthulling van de geplaatste gedenkzuilen werd gedaan door de onthullingsceremonie bij deze zuil op dinsdag 6 november 2018 om 16.00 uur, zie onderaan voor een foto-impressie.

Gedenkzuil nabij de plaats waar een oorlogsvliegtuig in de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Deze zuil staat aan de Veldweg (tussen huisnummer 1a en 1b) in Waverveen waar herdacht wordt dat op 30 maart 1943 een Avro Lancaster is neergestort (achter de dijk).

Detail van een Gedenkzuil met informatie paneel en de datum van de gebeurtenis. Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel

(2) Bristol Blenheim 27 juni 1940

Waverveen, Poeldijk t/o huisnummer 2a (Fa. Ruizendaal)

Klik op de foto voor een vergroting

Uitzicht op de plaats waar het gevechtsvliegtuig is neergekomen, tussen de Poeldijk en de Provincialeweg N201. Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel.

 

(3) Vickers Wellington, 29 maart 1942

Mijdrecht, Tienboerenweg t/o huisnummer 9

Na 3 maanden is al de zo kenmerkende roestvorming van cortenstaal te zien.

Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel.

(4) Vickers Wellington, 5 mei 1943

Wilnis, rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 Ir. Enschedeweg, bij ingang parkeerplaats

Deze zuil moet in samenhang worden gezien met het Monument voor omgekomen Canadese militairen van Edwin Merks. Door de plaatsing van deze Gedenkzuil is een mooie landschappelijke lijn ontstaan tussen het monument in Wilnis Dorp en de plaats van het ongeluk iets verderop noordwaarts. Halverwege is het wandelpad over de spoordijk naar de piloot vernoemd (april 2019), zie onder.

Gedenkzuil Vickers Wellington die op 5 mei 1943 verderop (achter de bomen) is neergestort. Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel.

Als u op de parkeerplaats doorloopt naar het hek heeft u goed zicht op de plek. Op de foto liggen de koeien precies op de plaats waar het toestel is neergestort. Het weiland is daar licht verhoogd geraakt na de bergingsoperatie in 2002.

Robert Moultonpad

Robert Moultonpad over de spoordijk in Wilnis. Het naam- en het informatiebord staan in de buurt van het voormalige spoorwegstation Wilnis. Klik op de foto voor een vergroting.

Klik op de foto voor een vergroting

Het gedeelte van het spoorwegtraject dat in de voormalige gemeente Wilnis lag, is vernoemd naar de piloot van de Vickers Wellinton. Op 29 april 2019 onthulde de Canadese ambassadeur in Nederland, Sabine Nölke, en burgemeester Maarten Divendal de naam- en een informatieborden van het Robert Moultonpad.

Het pad loopt van de Veenweg tot aan Voorbancken in Vinkeveen en is ong. 2 km lang. De Canadese piloot kwam in 1943 om het leven toen hij met zijn Vickers Wellington bommenwerper boven Wilnis werd neergeschoten.

Het pad ligt halverwege het Monument in Wilnis-dorp en de hier beschreven Gedenkzuil.

Informatiebord van het Robert Moultonpad. De informatie is een bewerking van de tekst van Chris van der Linden die staat op de Gedenkzuil (4) Vickers Wellington, 5 mei 1943. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

ontwerper
naam Bart van Tol van Brouwer Sign b.v. te Mijdrecht
geboortejaar
geboorteplaats
woonplaats
object
titel Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II
Bijnaam
onthulling / ingebruikneming 6 november 2018 door wethouder mevrouw Marja Becker en onderzoeker de heer Chris v.d. Linden.
budget / begroting / kosten  € 9.000
formaat Zuil: ca. 165h x 65b x 08d, knik op 102,5h, plaatlengte 140. Letters: 5,5h. Informatiepaneel: 60b x 40h (zuil 5: 60b x 54h).
technieken Lasersnijden
materialen Cortenstaal, geborsteld aluminium.
uitvoering Korver b.v. Mijdrecht (stalen framewerk, levering tegen kostprijs als een geste).
omschrijving Gedenkzuil in de vorm van een lezenaar, bestaande uit een geknikte cortenstalen plaat. In de voet is de datum en daaronder een neerstortend vliegtuig uitgespaard. Op het bovenste (geknikte) deel is een informatiepaneel bevestigd met daarop details van het vliegtuig, de vlucht en de bemanning.
locatie
soort locatie Wegberm, nabij de plaats waar het oorlogsvliegtuig is neergestort.
adres 6 locaties, zie bovenaan.
plaats Mijdrecht (1), Waverveeen (2), Vinkeveen (1) en Wilnis (2).
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Historische Vereniging De Proosdijlanden (Stichting Proosdijer Publicaties draagt de kosten met een bijdrage van € 4.000 van de Gemeente De Ronde Venen).
soort opdrachtgever Vereniging
soort opdracht Gedenken

Lees verder …

De documentatie van onderzoeker de heer Chris van der Linden (foto) op website Luchtoorlog Waverveen en omstreken.

 


Impressie van de onthulling op 6 november 2018

 

De Gedenkzuil vóór de onthulling.

Indrukwekkend was de gespeelde Last Post

Daarna werd door wethouder mevrouw Marja Becker en onderzoeker de heer Chris van der Linden de Gedenkzuil onthuld.

Uit respect voor de gevallenen wordt er geapplaudisseerd