Over de Kunstgalerij

Naar-indexHB
2009-07-15 Repeat origineel 007-1600x400-2

Wilnis, Marickenland – 2009 Repeat, Jay Bakker. De opzet van dit kunstwerk was om het proces van verval te laten zien. Na drie jaar was er niets meer van over.

Welkom op de Kunstgalerij

Hoofddoel van de Kunstgalerij was en is om alle kunst in de publieke ruimte te beschrijven en vast te leggen. De noodzaak kwam vanuit leerlingen van scholen die aanklopten bij de gemeente om informatie over de kunstwerken voor een spreekbeurt en/of een werkstuk. De kunstwerken in De Hoef, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen zijn opgenomen. Abcoude en Baambrugge waren toen nog geen deel van de gemeente De Ronde Venen. NB: Amstelhoek en Waverveen hebben geen kunstwerken buiten. Zie ook onder bij de Geschiedenis van de Kunstgalerij.

Deze Kunstgalerij heeft 4 onderwerpen:

  1. Beeldende Kunst
  2. Gedenktekens
  3. Bijzondere banken
  4. Gevelornamenten

Nadat u het object heeft geselecteerd ziet u een beschrijving van het object. De beschrijving is veelal een hergebruik van de beschrijving in het boek “De Ronde Venen in kaart” dat door de gemeente in september 2007 is uitgegeven. Daarna volgt er meer informatie en achtergronden.

Door op het onderstreepte groene locatieadres te klikken krijgt u een kaart te zien (Google map) met de (omgekeerde) ‘druppel’ op de plek waar het object staat. In de tekst zijn ook links aanwezig (de groene woorden). Door erop te klikken krijgt u toegang tot b.v. de Wikipedia encyclopedie, de website van de gemeentewapens etc..

De gegevenssjabloon van de kunstwerken had ik gebaseerd op die van het Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBKU). Maar deze instelling is in november 2012 ter ziele gegaan omdat de provincie kunst en cultuur niet meer als kerntaak zag.

Kunstwerken die inmiddels zijn verwijderd, ontvreemd of vergaan, blijven (met een vermelding) in de kunstgalerij aanwezig.

Als u bij wilt blijven kijk dan regelmatig in NIEUWS omdat daar de wijzigingen worden aangekondigd.

Kijken naar beeldende kunst

Denk vooral niet dat u kennis moet hebben of een specialist moet zijn om van kunst te kunnen genieten. Het helpt wel. Alle gewichtigheid, dat soms rondom kunst hangt, doet er niet toe.

U vindt een kunstwerk niets of u vindt het gewoon boeiend, mooi, of u wordt er door geroerd. Als u het niets vindt, probeer er dan open voor te staan. U hoeft niet te weten wat de kunstenaar heeft bedoelt. Het helpt wel.

Kijk eerst naar het kunstwerk op afstand voor een eerste algemene indruk. Let ook op de omgeving waarin het kunstwerk staat. Loop met het oog de kenmerkende beeldlijnen van het werk na. De rust of dynamiek van het werk worden dan duidelijk. Let bij een figuur (mens, dier of vogel) vooral op de houding: uitdrukking van angst, vreugde, kracht, rust…

Loop om het kunstwerk heen. De kunstenaar heeft het beeld zo ontworpen dat het van alle kanten mooi is. Bijvoorbeeld, bij ‘Actie 70’ (De Passage, Mijdrecht) zijn, van alle kanten, zelfs van boven af, prachtige dynamische ‘beelden’ te zien.

Bekijk daarna de details: zoals een gezichtsuitdrukking, stofuitdrukking b.v. de vacht van het Lam Gods (Raadhuislaan, Mijdrecht) of de cactushuid van San Pedro (Veenweg, Wilnis). De kunstenaar heeft nooit zomaar gewerkt (grof of heel fijn), maar bewuste keuzes gemaakt, omdat hij weet dat de stijl van werken het kunstwerk maakt of breekt.

Alle jaren overziend valt het op dat de laatste 10 jaar de kunstuiting in de openbare ruimte een nieuwe richting is ingeslagen. Meestal is het niet meer een op zichzelf staand kunstobject, maar een object dat naast een kunstzinnige vormgeving ook een duidelijke (nuttige) functie heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

Station 2006, brug;

Inrichtingselementen Wickelhofpark (2008), bruggen, banken, stuwen ..

De Slokop (2009), uitloop bermfilter hemelwater;

Platforms Marickenland (2009), bruggen en belevingsplatforms;

Damhekken Gagelweg (2012), land- en erfhekken.

Oproep

Mocht u een gevelsteen/ornament, gedenkteken etc. kennen die niet op deze website vermeld is, laat dat dan weten. Maar ook is uw aanvullende informatie bijzonder welkom. Bij voorbaat dank.

Henk Butink

Geschiedenis van de Kunstgalerij:

2006 – versie 1.0 (gemeentelijke website)

2009 – versie 2.0 (gemeentelijke website)

2016  – versie 3.0 (op deze webwerf)

2006-02 Beeldende kunst op midpoint TV-uitsnedeVanaf 2005 tot 2013 heb ik als vrijwilliger de gemeentelijke website Kunstgalerij inhoudelijk gemaakt en bijgehouden, dit in nauwe coördinatie met de toenmalige gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst. Echter de Kunstgalerij kwam in het archief terecht nadat de gemeente op een ander softwaresysteem overging. De Kunstgalerij bleef nog wel toegankelijk maar was erg moeilijk te vinden. Tevens werkten de meeste koppelingen niet meer en niet alle foto’s waren toegankelijk. In een persoonlijk gesprek met de burgemeester bleek dat de gemeente kunst in de publieke ruimte niet meer als kerntaak zag en daarom afzag om de Kunstgalerij te revitaliseren. Pogingen om de Kunstgalerij onder te brengen bij een ander instantie zijn mislukt, daarom dit particulier initiatief. Dit meen ik te kunnen doen omdat ik de auteur van de tekst en maker van de foto’s ben, behalve de teksten voor de kinderen (zie colofon).

2006_02_09 Algemeen Dagblad over Website BK-uitsnede

Aankondiging Kustgalerij 1.0 in het Algemeen Dagblad van 9 februari 2006

2016-11-11 Groene Venen over de kunstgalerij

Aankondiging van de Kunstgalerij 3.0 in de Groene Venen van 11 november 2016

Colofon

  • Archiefonderzoek, verzamelen objectgegevens, foto’s, tekst en koppelingen (links): Henk Butink.
  • Teksten voor ‘werkstuk of spreekbeurt’ zijn van Gery van Ingen, behalve van 2009, Watervlucht is van Pieter Scholten.
  • Gebruik van foto’s: alleen voor studiedoeleinden met bron en naamsvermelding Foto Henk Butink.
  • Bronnen: Gemeentearchief, internet en lokale kranten en http://www.rkd.nl/
  • Met dank aan Mw. Margriet Jegerings en de Hr. Pieter Scholten afd. Cultuur, Gemeente De Ronde Venen die mij geholpen hebben bij het onderzoek in de gemeentelijke archieven in de jaren 2005-2013.
Naar-indexHB