1984, Trekvogels, Frans van der Veld

Voormalige O.B.S. Trekvogel, Karekiet 49, Mijdrecht

Trekvogels 1-Frans van der Veld-totaal beeldOp de noordwest gevel van basisschool De Trekvogel is deze muurplastiek van witte granitosteen aangebracht. Hij bestaat uit zes delen, op drie muren. Het zijn vijf talingen en een zonnewiel. Een taling is een trekvogel, een eendensoort. Het zonnewiel beeldt de vogeltrek in de tijd uit. De vogels zijn in lagen gebeeldhouwd.

In het oorspronkelijke voorstel werd gevraagd om een modern, felgekleurd speelplastiek, maar dat werd afgewezen door de onderwijscommissie.

Trekvogels 2-Frans van der Veld-vliegende talingVoor werkstuk of spreekbeurt

Dit kunstwerk lijkt uitgesmeerd over de muren van de school. Van alle kanten kun je wel een stukje zien. De kunstenaar, Frans van der Veld, heeft dat expres gedaan. Als je gaat kijken kom je 5 vogels tegen en een rond ding. Waarom denk jij dat deze kunst zo gemaakt is?

De naam van de school is De Trekvogel. Zou het kunstwerk dan over trekvogels gaan? Ja dus. Misschien weet je heel veel van vogels. Maar als dat niet zo is dan moet je maar geloven dat de vogels talingen zijn. Een soort eenden die niet het hele jaar op dezelfde plek blijven. Daarom zitten ze over de hele school verspreid. Op de ene muur is het lente en op de andere alweer winter. Om te zien welk deel van het jaar het is, is er dat ronde ding. Dat is een soort ouderwetse klok, een zonnerad. Misschien vliegen de vogels er naast daarom twee kanten op. De één lekker terug naar de zomer en de ander naar de herfst. Waar zou jij het liefste heen vliegen?

 Trekvogels 3-Frans van der Veld-rustende taling

kunstenaar
naam Frans van der Veld
geboortejaar
geboorteplaats
woonplaats Postbus 72, 2160 AB  Lisse
wensite http://www.beeldenvanderveld.nl/
object
titel Trekvogels
bijnaam Talingen
onthulling / ingebruikneming 1984
budget / begroting / kosten
formaat Talingen: 110b
technieken Beeldhouwen
materialen Wit granito
omschrijving Zes elementen, vijf talingen en een zonnewiel, op drie opeenvolgende muurgedeelten aan de noodwestzijde van het gebouw. Elementen zijn van gelaagde opbouw.
locatie
soort locatie gevel
adres Voormalige obs De Trekvogel, Karekiet 49
plaats Mijdrecht
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Voormalige gemeente Mijdrecht
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
soort opdracht Kunstopdracht openbaar

Wikipedia over trekvogels en vogeltrek

Het gebouw wordt niet meer als school gebruikt, maar wordt betrokken door vier maatschappelijke organisaties te weten: De Voedselbank, Inloophuis ’t Anker, Atelier Kromme Mijdrecht  en de leerwerkplaats van Tympaan-De Baat.