1990, Twee Elementen, Frans de Boer, Marja de Boer-Lichtveld

Viergang (entree wijk Molenland vanaf Bozenhoven), Mijdrecht

Maan en Ster-Frans en Marja de Boer-vanaf looppad Dit kunstwerk heet eigenlijk Twee elementen, net als een ander kunstwerk in de gemeente. Het is bekender onder de bijnaam Maan en Ster, in de volksmond wordt het ook wel Banaan met Rietje genoemd.

Het is een grote sculptuur van driehoekige en ronde stalen buis, de maan geel geverfd, de ster oranje met wit. Het markeert de ingang van de wijk Molenland, vlak bij de aansluiting van de Viergang op Bozenhoven. Als door een toegangspoort loopt het voetpad onder de ster door.

De open vorm contrasteert met de gesloten bebouwing langs de Viergang.

De ronde vorm van de maan wordt geassocieerd met De Ronde Venen, dat kort voor de plaatsing als gemeente was ontstaan (1985). De vier punten van de ster zouden de kernen van de nieuwe gemeente moeten voorstellen, maar dat is niet juist, omdat De Ronde Venen toen uit drie grote en drie kleine kernen bestond, respectievelijk: Vinkeveen-Wilnis-Mijdrecht en  De Hoef-Amstelhoek-Waverveen. NB. In 2011 kwamen Abcoude en Baambrugge erbij.

Maan en Ster-Frans en Marja de Boer-vanaf Viergang in de zomer -1

Voor werkstuk of spreekbeurt

Als je Molenland in loopt kom je onder een kunstwerk door. Het is gemaakt door Marja en Frans de Boer. Dat zijn kunstenaars die kunst maken dat over beweging gaat.

Let maar op. Als je erop af loopt  lijkt de gele maan langs de ster te bewegen. Maar die maan beweegt helemaal niet. Jij bent degene die beweegt. Hoe voelt dat?

Je kunt om het beeld heen lopen en er onder door. Misschien ontdek je dan nog wel meer beweging.

Het beeld is best groot. De bovenste punt van de ster is zes meter hoog. Daar zal je je hoofd niet aan stoten. Lang is het ook, tien meter. Zo’n beeld zie je meteen. Lekker makkelijk als iemand de weg naar Molenland vraagt. Volg de weg langs de maan en ster.

Maan en Ster-Frans en Marja de Boer-gevoel voor verhouding

kunstenaar
naam Frans de Boer
geboortejaar 1942
geboorteplaats Amsterdam
woonplaats Ouderkerk aan de Amstel
naam Marja de Boer-Lichtveld
geboortejaar 1941
geboorteplaats Velsen
woonplaats Ouderkerk aan de Amstel
object
titel Twee elementen
bijnaam Maan en Ster, in de volksmond ook  “Banaan met Rietje” genoemd
onthulling / ingebruikneming 27 juni 1990
budget / begroting / kosten ƒ 80.000 / € 36.300
formaat Ster: 600h x 1000b – buis: 30Ø    Maan: 450Ø  (staal 4 mm dik)
technieken Gecombineerde technieken
materialen Staal
uitvoering Roestvrijstaalverwerking S. Prinse, Aalsmeer BV
omschrijving Monumentale sculptuur bestaande uit twee delen, uitgevoerd in geel en oranje-wit, voorstellende maan en ster.
locatie
soort locatie groen
adres Viergang, entree wijk Molenland vanaf Bozenhoven
plaats Mijdrecht
In de buurt 45 keramische objecten, O.B.S. Molenland, Molenwiek
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente de Ronde Venen
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
soort opdracht Kunstopdracht openbaar

Website kunstenaars

Toelichting

Op 28 april 1989 verscheen een advertentie in de Beeldende Kunst (BK) – info met de uitnodiging om voor deze plaats met een ontwerp te komen. Er kwamen 68 reacties en overtrof de verwachting van de Adviescommissie Kunst. Het voostel dat het beste aan de opdrachtomschrijving voldeed werd unaniem geselecteerd.

De opdracht luidde: Het te vervaardigen kunstwerk zou zich in vorm en materiaal nadrukkelijk moeten onderscheiden van de omgeving. Naast een wisselwerking met de locatie dient het kunstwerk in zichzelf een betekenis hebben en moet inhaken op de steeds veranderende positie van de kijker.

Selectie

Er kwamen 68 ontwerpen binnen op de advertentie. Na de eerste selectie bleven er 21 over, na de tweede selectie waren er nog 3: ontwerpen van Rik van Delden, Amsterdam, Heppe de Moor, Bussum en Frans & Marja de Boer-Lichtveld). Het ontwerp Twee Elementen van Frans en Marja de Boer werd uitgevoerd.

Maan en Ster-Frans en Marja de Boer-gescheiden objecten

De kunstenaars De Boer aan het woord

Bron: De Ronde Venen (24-4-90) en Rijn en Gouwe (22-6-90)

Frans: “Wij wilden niet dat het een massief ding zou zijn, dat ergens zou worden neergezet en verder een ‘statisch’ leven zou leiden. Nee het moest open zijn en luchtig. Bijna een gebruiksvoorwerp. De huizen in de wijk zijn al gesloten vormen, daar moest niet iets geslotens aan worden toegevoegd. Zo kwamen we op de gekozen vormen. De ‘ster’ en de ‘maan’ zijn een en al dynamiek. De begin– en eindpunten zijn zo gemaakt dat het lijkt of het beeld ‘weg kan lopen’. De ‘maan’ staat los maar vormt toch een wezenlijk onderdeel van de rest van de sculptuur. De ronde vorm symboliseert de nieuwe gemeente en de punten van de ’ster’ de vier kernen.

Marja: “Kunst moet geen overbodig stuk meubilair zijn, maar een wezenlijk onderdeel van een gebied, een wijk, een gebouw. “Met behulp van foto’s zijn we nagegaan hoe iemand die de wijk binnenkomt de sikkel als het ware langs de poort ziet schuiven”. Het geheel moet worden opgevat als een soort landmark. De sculptuur voor Molenland, waar je onderdoor gaat als je op het voetpad loopt. De ’ster’ overspant een breedte van 10 meter, het hoogste punt is 6 meter. Diameter van de buis is 30 cm rond en 5 mm dik. De ster weegt 2200 en de maan 1500 kg.

Een Adviescommissielid: “Het werk van het tweetal heeft verschillende kenmerken. De kunstenaars verdiepen zich niet alleen in vorm en functie van objecten, maar de plaats van het werk is evenzeer van belang. Ze kiezen de plaats zo dat daar, als het ware vanzelf, een extra dimensie aan wordt toegevoegd en dat de kijker het object ervaart als iets volkomen logisch, behorend bij de wijk en in harmonie daarmee”.