1994, Versmelting, Jackie Bouw

Boven bestuursingang Gemeentehuis, Raadhuisplein, Mijdrecht

Versmelting 1-Jackie Bouw-totaal beeld-1

Dit keramische gevelkunstwerk, boven de voormalige hoofdingang van het gemeentehuis, bevat elementen uit de wapenschilden van de voormalige gemeenten Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht. Deze gemeenten zijn versmolten tot de gemeente De Ronde Venen. De vink (Vinkeveen), de slang (Wilnis) en het Lam Gods (Mijdrecht) zijn elementen die in het kunstwerk zijn opgenomen, evenals een plattegrond van de gemeente en de elementen water en lucht.

Versmelting 2-Jackie Bouw- Lam Gods (Mijdrecht) Versmelting 3-Jackie Bouw-slang (wilnis) en vink (vinkeveen)

Voor werkstuk of spreekbeurt 

De kunstenaar Jackie Bouw werkt graag met kleur. Daarom maakt ze vaak dingen van keramiek. Dan kun je alle kleuren, die je maar wilt, gebruiken. Kijk maar naar haar werk aan de gevel van het gemeentehuis. Wat valt je nog meer op als je naar dit kunstwerk kijkt? Zie je dat lammetje, en die vogel, en die slang? Komt je dat niet bekend voor? Alweer een kunstenaar die de oude wapens van Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht gebruikt. Ze heeft ze alleen nogal door elkaar gehusseld. Probeer ze nu maar weer uit elkaar te krijgen. Gelukkig zijn de gemeenten samen gegaan en hoeft dat niet meer. Er is zelfs een nieuw gemeentewapen (1985).  Dat ziet er wel iets saaier uit als het kunstwerk. Dit gemeentewapen is alweer oud. We kregen in 2011 een nieuw gemeentewapen, omdat Abcoude en Baambrugge bij de gemeente De Ronde Venen kwamen.

kunstenaar
naam Jackie Bouw
geboortejaar 22 februari 1948
geboorteplaats Sliedrecht
woonplaats Spectrumsingel 199, 2718 JS  Zoetermeer.
website http://www.jackiebouw.nl/
object
titel Versmelting
onthulling / ingebruikneming 13 oktober 1994 met het oplaten van ballonnen in de basiskleuren van het kleurendrukwerk.
budget / begroting / kosten n.v.t. gift
formaat 210b x 60h x 10d
technieken
materialen Keramiek
omschrijving Geveldecoratie verbeelding de ‘versmelting’ van de gemeenten Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen in de, toen, nieuwe gemeente De Ronde Venen.
locatie
soort locatie Gevel, boven de bestuursingang van het gemeentehuis
adres Raadhuisplein
plaats Mijdrecht
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Drukkerij Verweij als geschenk aan de gemeente De Ronde Venen
soort opdrachtgever onderneming
soort opdracht Kunstopdracht openbaar

Wapen van De Ronde Venen

Tekst oorkonde (hangt in raadzaal) bij het wapen van De Ronde Venen

De Hoge Raad van Adel, gelet op het Koninklijk besluit van 19 juli 1989, 89.017692, verklaart, dat daarbij aan de gemeente De Ronde Venen is verleend het onderstaande wapen waarvan de omschrijving luidt als volgt: Doorsneden: I in keel een Agnus Dei van zilver, II in azuur een vink van goud, over alles heen een dwarsbalk van zilver beladen met een slang van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Gedaan te ’s-Gravenhage, 19 september 1989

Achtergrond

De opdracht voor het werk kwam van de heer C. Verweij. Op 13 oktober 1994 werd het werk door de firma Verweij de gemeente aangeboden. De burgemeester nam het kunstwerk in ontvangst door het te onthullen. Drukkerij Verweij had zijn bedrijfspand in de dorpskern op ongeveer op de plaats van de huidige Passage en de gebouwen met woningen winkels en het postkantoor. Na 103 jaar ging het bedrijf verhuizen naar het industrieterrein naar het pand langs de N201. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis wilde zij de plaatselijke gemeenschap een kunstwerk aanbieden.  Het bedrijf heeft zijn relaties gevraagd een bijdrage te schenken aan een blijvende herinnering aan de drukkerij in het centrum van Mijdrecht. Het werd de “Versmelting” om het verbouwde gemeentehuis op te sieren. Bij het nieuwe bedrijfspand langs de N201 kwam het mooie beeld van Marte Röling te staan.