2002, De Ontmoeting, Jenneke van Wijngaarden

Stationsweg nabij 9 (hoek Koningin Julianastraat), Wilnis

Ontmoeting-Jenneke van Wijngaarden-1

Het wapen van de voormalige gemeente Wilnis is de inspiratie voor dit kunstwerk. In het wapen stonden drie bomen, een slang en een zwijn of varken. Waarom dit zo is, is niet bekend. Er is wel geopperd dat dit symbolen zijn voor de moeraswildernis waaraan Wilnis zijn naam dankt.

Het beeld is geheel van geverfd staal. Drie rechte palen, versierd met bladeren, stellen de drie bomen voor. Bovenin, waar de bomen bij elkaar komen, zit het varken, gesneden uit een plat stuk staal. De slang is van gevlochten staalkabel met de kop van plat staal. Hij slingert zich om de bomen. In het originele wapen kijken de slang en het varken van elkaar weg maar hier heeft de kunstenares ze elkaar laten ontmoeten. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaar.

Dit kunstwerk is ontstaan op initiatief van het buurtcomité Wilnis-Dorp. Het comité heeft ook de keuze van het werk gemaakt en de voorkeur ging ook uit naar een plaatselijke kunstenaar.  De kunstenares is afkomstig uit Wilnis.

 Ontmoeting-Jenneke van Wijngaarden-detail slang en varken

Voor werkstuk of spreekbeurt

Ken je het oude wapen van Wilnis? Er zijn een paar plekken waar je het nog kunt zien.

Jenneke van Wijngaarden heeft er naar gekeken en toen haar kunstwerk gemaakt.

Kijk maar goed. Je ziet vanzelf de slang en het zwijn in de takken van het beeld. Die takken lijken wel op de stijve poten van een kleine wigwam, een wigwam in het plantsoen waar je kunt spelen en met elkaar praten. Of, net als de slang en het zwijn, elkaar zomaar ontmoeten.

 

kunstenaar
naam Jenneke van Wijngaarden
woonplaats Kastelein 25, 3648 KN   Wilnis
website  http://www.jennypenny.nl/
object
titel De ontmoeting
jaar van vervaardiging 2002
onthulling / ingebruikneming 2 november 2002 door Burgemeester Burgman.
budget / begroting / kosten ƒ 25.000 /  €11.325
formaat Basis 100 (driehoek), 180h (= cm hoog)
technieken Geassembleerd, gelast, verzonken en geverfd
materialen staal
uitvoering Arthur Dreisen, metaalontwerper, Kamerik
omschrijving Kunstwerk gebaseerd op het wapen van de voormalige gemeente Wilnis en is als zodanig herkenbaar door de drie bomen, de slang en het varken.
locatie
soort locatie groenperkje
adres Hoek Koningin Julianastraat – Stationsweg
plaats Wilnis
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente de Ronde Venen
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
soort opdracht Kunstopdracht openbaar

Achtergrond

In 2007/2008 is het groenperkje waarin het beeld staat opnieuw ingericht. De oude berken (op de foto) zijn door nieuwe vervangen.

Het wapen van Wilnis

Over de oorsprong of achtergrond van het wapen is niets bekend. Het werd als zodanig aangevraagd door de burgemeester op 1 mei 1815. Het wapen is bevestigd in het Officiële Register der Gemeentewapens Provincie Utrecht bij besluit van 11 september 1816 en beschreven als: “Van zilver beladen met 3 boomen, staande op een terras, alles van sijnople, onder de boomen een varken en boven dezelfe een slang, geplaatst en fasce, allis in zijne natuurlijke verwen.” Het wapen is gelijk aan het vroegere heerlijkheidswapen. De heerlijkheid Oudhuizen voerde hetzelfde wapen zonder het varken. In de Nieuwe Cronijk van Zeeland wordt een familiewapen beschreven met dezelfde voorstelling: In azuur drie bomen, waartussen een varken, alles van goud. Het betreft hier de familie Van der Goes. Een verband tussen beide is niet duidelijk.

Waarom de bomen, slang en het varken?

De voorzitter van den Hoogen Raad van Adel, J. de Vos van Steenwijk, schrijft op 1 juni 1944 het volgende: Wat de betekenis en herkomst van het wapen zijn officieel niet bekend. Wel is in het verleden getracht een verklaring te vinden. In oude documenten wordt gesproken over moerlant dat is braakliggend land en in die zin spreekt men van wildernis. Zo werd de streek aangeduid toen men ongeveer in de XIIe eeuw begon met het in cultuur brengen daarvan. Het wordt aannemelijk geacht dat de gegevens van het wapen: drie bomen, een slang en een varken of wild zwijn gewoonweg de uitbeelding zijn van ‘wildernis’, waaruit weer de naam ‘Wilnis’ kan zijn ontstaan

Ander werk in de gemeente: ‘Het Huis aan de Roerdompbrug’

De kunstenares beschouwt haar werk ‘Het Huis aan de Roerdompbrug’  op de jongeren ontmoetingsplaats (JOP) in Vinkeveen ook als een kunstwerk. Dit werk staat tussen de flat aan de Talingenstraat en de brug over de Ringvaart in de Roerdompstraat. Klik op de foto voor een vergroting.

Vinkveen JOP Jenneke van Wijngaarden _0036-e1800pixVinkveen JOP Jenneke van Wijngaarden _0035-e1800pix2


In de buurt

Irenebank
Monument voor omgekomen Canadese militairen en de graven van de omgekomen Canadezen op het kerkhof
Verzetsmonument Wilnis bij het voormalige Raadhuis