2006, San Pedro, Lino Hellings

Wagenmaker, rotonde bij scholencomplex, Wilnis

Ligt nabij de wandelroutes: Robert Moultonpad en Bellopad.

San Pedro-Lino Hellings 2-totaal beeld Wie aan de zuidkant de Wilnisse wijk Veenzijde IIIa binnenkomt, wordt verwelkomd door een meer dan twee meter hoge bronzen cactus, in een rode stenen pot. Hij staat midden op een rotonde, en wenkt de bezoeker als het ware de wijk in.

De cactus staat in Zuid-Amerika vaak als plant bij woonhuizen. Hij symboliseert veel goeds: gastvrijheid, voorspoed, vruchtbaarheid en bescherming. Voor veel mensen is het een heilige plant. Vaak wordt hij San Pedro genoemd, naar Petrus, die de poortwachter van de hemel is.

De huid van San Pedro is op een bijzondere manier gemaakt: hij is gebreid, als een sok om de grondvorm heen. Daarvan is een mal gemaakt, waarin brons is gegoten. De groene kleur komt van kopernitraat, dat op het brons is vast gebrand. Dat proces heet patineren. In de loop der tijd zal de cactus steeds groener worden.

In 2004 heeft de kunstenares een vooronderzoek gedaan door 24 uur de wijk te observeren en te praten met bewoners. Op basis daarvan is bij dit kunstwerk bewust gekozen voor een organische vorm, tussen de strakke lijnen van de huizen en de drie scholen vlakbij de rotonde. De omwonenden zijn door de kunstenares geïnformeerd via een voorlichtingsavond en een website.

Het openbare ontwerpproces is door de kunstenares vastgelegd op www.merrynomad.org, klik op The Projects. Ga naar Wilnis in de tekst en klik daarop. U vindt dan alle afleveringen die van stap tot stap verhaal doen van het ontstaan van het idee, de uitvoering en de onthulling

San Pedro-Lino Hellings 1

San Pedro-Lino Hellings 3-detail breiwerk

Het oppervlak van de cactus is verkregen door een grote gebreide “sok” die over een model van het kunstwerk werd getrokken. Daarvan is een mal gemaakt, waarin brons is gegoten.

kunstenaar
naam Lino Hellings
geboortejaar
geboorteplaats
woonplaats Binnenkadijk 402, 1018 AZ Amsterdam, 020 6254109, 0617106571, atelier: Plantage Doklaan 8-12
website  http://www.linohell.nl/
object
titel San Pedro
bijnaam De cactus
onthulling / ingebruikneming 31 oktober 2006 door wethouder Van Breukelen tezamen met kinderen van de basisscholen Veenzijde, Prinses Beatrix en Vlinderbos
budget / begroting / kosten
formaat Pot: 104h, boven 130 Ø, onder 70 Ø
Cactus: 235h, kern: stam 32 Ø, armen 26 Ø
technieken
materialen Brons (cactus), beton (bloempot)
omschrijving Twee meter veertig hoge bronzen cactus, groen gepatineerd, in een rode betonnen bloempot. De huid van de cactus is eerst gebreid voordat het werk is gegoten.
locatie
soort locatie Rotonde bij basisscholen
adres Wagenmaker ter hoogte van 118a
plaats Wilnis
Opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente De Ronde Venen
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
soort opdracht Kunstopdracht openbaar

Onthulling, een feest voor de leerlingen

De onthulling was een geweldig festijn voor de leerlingen van de drie basisscholen die aan de rotonde liggen. Van elke school hielpen een paar leerlingen de wethouder met de onthulling. Daarna lieten alle leerlingen een ballon op. Alle kinderen kregen een echte minicactus in een potje mee naar huis. (zie de foto’s) en een brief met uitleg over het kunstwerk maar ook instructies om zelf een cactus te breien.

San Pedro-Lino Hellings 4-onthulling 31 okt 2006 door leerlingen vd drie scholen

De onthulling. Wethouder Van Breukelen wordt geholpen door de leerlingen van de drie basisscholen.

San Pedro-Lino Hellings 5-onthulling 31 okt 2006 ballon oplaten

Oplaten van de feestballonnen (toen mocht het nog).

x Mini cactussen cadeautje voor leerlingen basisscholen

Een cactus voor ieder kind een.

San Pedro-Lino Hellings 6-portret foto HB

Lino Hellings

Brief voor de leerlingen op de dag van onthulling

Vandaag 31 oktober 2006 wordt het beeld San Pedro feestelijk onthuld.
De kunstenares die het gemaakt heeft heet Lino Hellings (foto). Zij heeft eerst een tijd gekeken naar onze wijk en toen verzonnen dat het beste beeld voor ons een cactus is.
Niet zomaar een cactus maar een hele bijzondere. Als je goed naar de cactus kijkt zie je dat het net is alsof de cactus een trui aan heeft. Overal zie je brei ribbels.
Als je na al dat kijken zin hebt om zelf iets te maken dan kan dat. Op dit papier staat een tekening met een gebreide bolcactus die bloeit.Leuk om eens te proberen als je nog nooit gebreid hebt.

Wat je nodig hebt:

Breiwol Bravo, breipennen nummer 4, oude knoopjes, papier en viltstiften.
x Afbeelding 1 -zie tekst brief - bolcactus met knoopjesJe begint met breien. Misschien ken je wel iemand om je op weg te helpen. Je kan ook eerst kijken op de website breien met plezier of website van het knutselhuis

Voor de bolcactus met knoopjes moet je (zie afbeelding 1 die je vind bij de foto’s):
20 steken opzetten en dan
20 toeren lang alleen maar rechts breien.
In de 21e toer ga je minderen door steken samen te breien.
21e toer: 2 samen 4 rechts 2 samen 4 rechts 2 samen 4 rechts en 2 samen
22e toer: je hebt nu nog 16 steken op je pen die brei je gewoon rechts
23e toer: 2 samen 5 rechts 2 samen 5 rechts en 2 samen
24e toer: je hebt nu nog 13 steken op je pen die je weer rechts breit
25e toer: 2 samen 1 rechts 2 samen 3 rechts 2 samen 1 rechts en 2 samen
26e toer: je hebt nu nog 9 steken op je pen die je weer rechts breit
27e toer: 2 samen 5 rechts en 2 samen
28e toer: je hebt nu nog maar 7 steken die je weer rechts breit
29e toer: afhechten, dat doe je door twee steken rechts te breien en de eerste over de tweede heen te halen van je pen af. Dan brei je weer een steek en haal je de vorige daar weer over net zolang tot je nog 1 steek over hebt. Daar maak je een grote lus van waar je de afgeknipte draad door kan trekken. Je brei werk is klaar. Nu nog knoopjes erop x Afbeelding 2 - zie tekst brief - echte bolcactusnaaien.

Je kan op je papier een potje tekenen en de cactus er bij plakken zoals op het voorbeeld. Maar misschien wil jij helemaal geen pot maar een woestijn. Hoe je het af maakt mag je lekker helemaal zelf verzinnen.
Als je al vaker gebreid hebt vind je het misschien leuker om een echte bolcactus te maken. Kijk maar goed naar het voorbeeld (afbeelding 2, bij de foto’s). De cactussen zijn net zo gebreid als een muts. Als je ribbels wilt moet je wel rechts en averechts breien. Je moet je cactus ook opvullen. Daar is spul voor te koop maar je kunt ook een ronde prop maken. Nu nog een potje om hem in te zetten en klaar ben je.

Breiwol en zo, koop je bij Marijke van Soest in Wilnis Dorp.