2009, Watervlucht, Jeannette de Baat

Plantsoen hoek Hoofdweg en Midrethstraat, Mijdrecht

Watervlucht-1 Jeannette de Baat

Het kunstwerk Watervlucht is gemaakt door Jeannette de Baat, een beeldend kunstenaar uit Vinkeveen. Het werk staat op een plaats in het plantsoen in Mijdrecht waar jarenlang een bronzen beeld van de kunstenaar Theresia van der Pant heeft gestaan. Dat beeld met de titel Roerdomp in paalhouding is in het najaar van 2007 gestolen. Ter vervanging van dit kunstwerk heeft de gemeentelijke adviescommissie bedacht een bestaand beeld aan te kopen. Diverse kunstenaars hebben een beeld aangeboden. De definitieve keus is gemaakt door het wijkcomité Proostdijland Zuid.

Het beeld is gemaakt van de steen serpentijn en de vleugel is van cortenstaal. Oorspronkelijk is het werk bedacht in de vijver van het park. Maar omdat hiervoor geen toestemming werd gegeven is besloten het beeld te plaatsen op de sokkel van het verdwenen beeld Roerdomp in paalhouding. Dit uit eerbetoon aan het bronzen beeld en de kunstenaar Theresia van der Pant.

Watervlucht-6 Jeannette de Baat

Voor werkstuk of spreekbeurt

Wanneer je naar het beeld kijkt, dan zie je een ruwe steen, een gedeelte gepolijst, het andere deel ruw. Uit de steen wijst een gegolfde stalen vleugel naar boven. Het beeld past mooi in het plantsoen met de vijver. Zie je dat de vleugel dezelfde vorm heeft als de vijver?

Als je eerst naar de steen kijkt met de ruwe schil en de gepolijste voorzijde en daarna om je heen kijkt naar het strakke grasgazon, de natuurlijke beplanting daaromheen van grote struiken, rozen en heesters, dan zie je een balans tussen de natuur en kunst. Het kunstwerk is in harmonie met de omgeving. Wanneer je op een bankje zit en naar het beeld kijkt, dan kun je lekker weg meimeren, je gedachten even laten wegzweven of wegvliegen.

Het parkje is een stilteplek midden in het centrum van Mijdrecht. Tekst: Pieter Scholten

Klik op deze foto’s voor een vergroting

Watervlucht-3 Jeannette de BaatWatervlucht-4 Jeannette de BaatWatervlucht-2 Jeannette de Baat

kunstenaar
naam Jeannette de Baat
woonplaats KunstErf, Demmerik 47, 3645 EB Vinkeveen, Tel: 0297-212069 / 06-53858086 Email: info@kunsterf.nl
website
object
titel Watervlucht
onthulling / ingebruikneming 17 juni 2009
budget / begroting / kosten € 10.000
formaat beeld: 50b x 25d x 95h, totale hoogte met sokkel 210h
technieken Beeldhouwen
materialen Serpentijn steen, cortenstaal
uitvoering
omschrijving Ruwe deels gepolijste steen met een gegolfde stalen vleugel
sokkel Gebouchardeerde (ruw vlakbewerkte) weervaste kerntufsteen, 31b x 31d x 115h, geplaatst op een betonfundatie 10h (boven grasmat). Het is de sokkel van de Roerdomp (1960). Het beeld van Theresia van der Pant dat in het najaar van 2007 werd ontvreemd.
locatie
soort locatie plantsoen
adres Hoek Hoofdweg en Midrethstraat
plaats Mijdrecht
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente de Ronde Venen
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
soort opdracht Kunstopdracht openbaar
Watervlucht-7 - onthulling 17 juni 2009

Wethouder Van Breukelen en Jeannette de Baat onthullen het kunstwerk op 17 juni 2009.

Watervlucht-8 Jeannette de Baat kijkt ballonnen na

Jeannette de Baat kijkt de opgelaten ballonnen na.

Nadere toelichting door Jeannette de Baat

Het idee voor het kunstwerk Watervlucht is ontstaan in Spanje. Ik zat op de top van een ruwe berg en keek over de zee, naar het water en naar de zeearenden, die boven de kustlijn, cirkelden boven hun nest. In het atelier heb ik het idee uitgewerkt in serpentijn en staal. Als werktitel noemde ik dit  beeld Vuelo de Aqua, de Spaanse benaming voor Watervlucht. Ik werk veel met Spaanse steensoorten zoals albast en serpentijn.

Watervlucht is niet speciaal voor dit plantsoen ontworpen en gemaakt. Dit beeld heeft de kunstenaar al eerder in het eigen atelier bedacht en gemaakt. De gemeente heeft het beeld aangekocht, op advies van de commissie beeldende kunst. Meerdere bestaande beelden zijn door de kunstcommissie bekeken. De commissie heeft het wijkcomité Proostdijland Zuid gevraagd welk beeld uiteindelijk geplaatst moest worden. Het wijkcomité vond Watervlucht van Jeannette de Baat het beste passen in het plantsoen. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen uit de buurt kunnen meepraten en beslissen over kunst in de eigen wijk.

Jeannette de Baat

Jeannette de Baat is het gezicht achter Kunsterf, een beeldhouwatelier in Vinkeveen. Jeannette is 12 jaar werkzaam geweest in de zorgsector. Tijdens deze baan volgde ze een opleiding kunstzinnige therapie in Breda en een opleiding beeldhouwen bij Marianne van den Heuvel in Amsterdam.
In 2000 is ze met haar gezin verhuisd van Amsterdam naar Vinkeveen. Vanaf die tijd woont ze op een prachtige inspirerende locatie midden in de natuur met atelierruimte.

Watervlucht is het eerste werk van Jeannette de Baat dat in haar woonplaats De Ronde Venen en de provincie Utrecht is geplaatst.