2014, Verbondenheid van acht kernen, Jan van Schalkwijk

Midden-eiland rotonde Rondweg-Industrieweg-Stationsweg, Mijdrecht

Verbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4749-1800pix Foto Henk Butink

Verbondenheid van acht kernen, 2014, Jan van Schalkwijk op het midden-eiland van de rotonde. Links op de achtergrond de Janskerk.

Het kunstwerk in de avondschemering.

Een kunstwerk met acht panelen is aan de bovenkant – in een cirkel – met elkaar verbonden. Hiermee wil de kunstenaar de eenheid van De Ronde Venen benadrukken. De eigenheid van de acht kernen komt tot uitdrukking doordat elk paneel aan de onderzijde gedeeltelijk los staat van de bodem en de punten van de panelen als spades in de veengrond staan.

In de panelen zijn de acht namen van de kernen met de afstanden (vanaf deze plaats) uitgelaserd. Het kunstwerk kan als een symbolische wegwijzer worden gezien. Het kunstwerk is zo opgesteld dat de panelen – om en nabij – georiënteerd zijn op de geografische ligging van de kernen. Een voorbeeld; het paneel ‘Amstelhoek  5’ is gericht op het noordwesten.


Alle panelen met de klok mee:

Verbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4729-1800pix Foto Henk ButinkVerbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4730-1800pix Foto Henk Butink

 

MIJDRECHT   –
AMSTELHOEK   5
WAVERVEEN   4
ABCOUDE   15
BAAMBRUGGE   12
VINKEVEEN    6
WILNIS   3
DE HOEF   5

 

Verbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4756-1800pix Foto Henk Butink

Het kunstwerk kan als een symbolische wegwijzer worden gezien. Het kunstwerk is zo opgesteld dat de panelen georiënteerd zijn op de geografische ligging van de kernen. In de buurt nog een wegwijzer, die het ‘echte werk’ doet.

kunstenaar
naam Jan van Schalkwijk.
geboortejaar
geboorteplaats
woonplaats Abcoude
website http://www.atelierjanvanschalkwijk.nl/
object
titel Verbondenheid van acht kernen.
onthulling / ingebruikneming 30 mei 2014 door wethouder Aldrik Dijkstra in aanwezigheid van Jan van Schalkwijk.
budget / begroting / kosten € 28.000   –  2,8% van de aanlegkosten rotonde.
formaat Achthoekig object: 284h x 179,5 rond (onder), bestaande uit acht trapeziumvormige panelen elk: 284h (lange zijde met punt), 243h (korte zijde), 55b (boven), 70b (grootste breedte onder).
technieken Lasersnijden
aterialen Cortenstaal
uitvoering
omschrijving Een achthoekig kunstwerk samengesteld met acht panelen waaruit de namen van de kernen van de gemeente De Ronde Venen zijn gelaserstraald. Het kunstwerk drukt de verbondenheid van de kernen uit, maar ook de eigenheid van de kernen.
locatie
soort locatie Midden-eiland van een rotonde
adres Rotonde Rondweg-Industrieweg-Stationsweg
plaats Mijdrecht
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente De Ronde Venen
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid
soort opdracht Kunstopdracht openbaar
Jan van Schalkwijk bij zijn Verbondeheid van acht kernen-fotograaf onbekend

Jan van Schalkwijk bij zijn kunstwerk, fotograaf niet bekend.

De gemeente heeft verschillende lokale kunstenaars benaderd om mee te denken over de inrichting van het midden-eiland van deze rotonde in Mijdrecht. Uiteindelijk heeft zij het voorstel van de Abcoudse kunstenaar Jan van Schalkwijk gekozen omdat het kunstwerk de identiteit van De Ronde Venen goed werd benadrukt.

In de buurt.

Dit kunstwerk staat in de buurt van de Negen keramische platen van Norman Trapman op de muren van de brandweerkazerne.

In het parkje aan de Stationsweg de Wilhelminabank (1948)  en het  Anjerperk Veteranen De Ronde Venen (2022)

 

Verbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4726-1800pix Foto Henk ButinkVerbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4755-1800pix Foto Henk Butink

Verbondenheid 8 kernen-2014 Jan van Schalkwijk-4752-1800pix Foto Henk Butink

De binnenverlichting is later aangebracht nadat een inwoner met die suggestie kwam.

2014-04-11 Beste burgemeesterKunst maakt vaak verschillende reacties los.

Burgemeester Divendal  geeft een reactie op een tweet.

Geen vraag maar een tweet van een gerenommeerde twitteraar binnen onze gemeente die impliciet een vraag is, waar ik graag op reageer: “Onze gemeente spoort niet: voor 28.000 euro kunstwerk op nieuwe rotonde.”

Vroeger was het in Nederland heel gebruikelijk dat bij nieuwbouw 5% van de bouwkosten besteed werd aan kunstwerken. Dat gebeurt bijna nooit meer. De rotonde is één van de meest centrale beeldbepalende plekken in onze gemeente. De aanleg van deze rotonde heeft circa € 1.000.000 gekost. Voor deze specifieke plek is gekozen om een kunstwerk te plaatsen. Ik vind het prima dat dit gebeurt: openbare ruimte zonder kunst heeft iets armoedigs.  Zeker op lange termijn. De kosten van dit kunstwerk bedragen 2,8% van het totaal (dat overigens meeviel door de gunstige aanbesteding). Bovendien komt het bedrag weer ten goede aan de kunstenaar én aan het bedrijf dat de bouwkundige uitvoering maakt van dit kunstwerk. Verantwoorde investering in de (lokale) economie lijkt me. En, wat iedereen te zijner tijd vindt van het resultaat .., dat horen we na de plaatsing. Want zoals het gaat bij kunst: die maakt vaak verschillende reacties los.

Uit de Groene Vener van 11 april 2014.