2018 Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II

De zes locaties

Locaties van de Gedenkzuilen, de nummers komen overeen met de adressen hieronder. Klik op de kaart voor een vergroting.

Direct naar betreffende Gedenkzuil? Klik op de naam van het vliegtuig.

  1. Waverveen, Veldweg tussen huisnummer 1a en 1b –  Avro Lancaster, 30 maart 1943
  2. Waverveen, Poeldijk t/o huisnummer 2a (Fa. Ruizendaal) – Bristol Blenheim, 27 juni 1940
  3. Mijdrecht, Tienboerenweg t/o huisnummer 9 – Vickers Wellington, 29 maart 1942
  4. Wilnis, rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 Ir. Enschedeweg, bij ingang parkeerplaats  – Vickers Wellington, 5 mei 1943Naast de Gedenkzuil staat het Monument Bristol Hercules XVI-motor van het verongelukte vliegtuig en in Wilnis Dorp het Monument voor de omgekomen Canadese militairen.  In april 2019 is een deel van het wandelpad over de spoordijk naar de piloot vernoemd (zie onder).
  5. Wilnis, Mijdrechtse Dwarsweg, aan het fietspad iets ten oosten van de wateropslag/kelder – Dornier, 10 mei 1940 (Duits, leeg)
  6. Vinkeveen, nabij Botsholsedijk 30, links van de ingang zwarte werkschuur Natuurmonumenten – Junker 13 mei 1941 (Duits)

De zuilen

In de gemeente De Ronde Venen zijn gedenkzuilen opgericht bij de zes plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog oorlogsvliegtuigen zijn verongelukt. Bijzonder is dat dit gedaan is voor zowel geallieerde als Duitse toestellen, voor vriend en vijand dus.

De zuilen hebben de vorm van een lezenaar, gemaakt van een stalen plaat met een knik. In de voet is de datum en daaronder een neerstortend vliegtuig uitgespaard. Let op de uitsparing, deze komt telkens overeen met het silhouet van het oorlogsvliegtuig.

Op het bovenste geknikte deel is het informatiepaneel bevestigd met daarop details van het vliegtuig, de vlucht en bemanning. Deze informatie is het resultaat van een groot onderzoek door de heer Chris van der Linden. Hij heeft op de website Luchtoorlog Waverveen en omstreken de ongelukken uitgebreid gedocumenteerd. Hieronder is bij elke Gedenkzuil een koppeling aangebracht naar de betreffende pagina van de genoemde website. Vooral de foto’s daar zijn zeker de moeite waard.

Een suggestie van een inwoner heeft geleid tot een project binnen de Historische Vereniging De Proosdijlanden o.l.v. oud-wethouder Jan van Breukelen, met dit mooie resultaat, 75 jaar na de laatste van de zes ongelukken.

(1) Avro Lancaster, 30 maart 1943

Waverveen, Veldweg tussen huisnummer 1a en 1b

De onthulling van de geplaatste gedenkzuilen werd gedaan door de onthullingsceremonie bij deze zuil op dinsdag 6 november 2018 om 16.00 uur, zie onderaan voor een foto-impressie.

Gedenkzuil nabij de plaats waar een oorlogsvliegtuig in de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Deze zuil staat aan de Veldweg (tussen huisnummer 1a en 1b) in Waverveen waar herdacht wordt dat op 30 maart 1943 een Avro Lancaster is neergestort (achter de dijk).

Detail van een Gedenkzuil met informatie paneel en de datum van de gebeurtenis. Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel

Meer over de geschiedenis en foto’s: Luchtoorlog Waverveen en omstreken

Naar boven

(2) Bristol Blenheim 27 juni 1940

Waverveen, Poeldijk t/o huisnummer 2a (Fa. Ruizendaal)

Klik op de foto voor een vergroting

Uitzicht op de plaats waar het gevechtsvliegtuig is neergekomen, onder aan de voet van de dijk. Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel.

Meer over de geschiedenis en foto’s: Luchtoorlog Waverveen en omstreken

Bezoekers aan de Gedenkzuil hebben bloemen en een fotocollage van de bemanning meegebracht (foto 5 aug. 2019)

Naar boven

(3) Vickers Wellington, 29 maart 1942

Mijdrecht, Tienboerenweg t/o huisnummer 9

Na 3 maanden is al de zo kenmerkende roestvorming van cortenstaal te zien.

Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel.

Meer over de geschiedenis en foto’s: Luchtoorlog Waverveen en omstreken

Naar boven

4) Vickers Wellington, 5 mei 1943

Wilnis, rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 Ir. Enschedeweg, bij ingang parkeerplaats

Deze zuil moet in samenhang worden gezien met het Monument Bristol Hercules XVI-motor het Monument voor omgekomen Canadese militairen van Edwin Merks. Door de plaatsing van deze Gedenkzuil is een mooie landschappelijke lijn ontstaan tussen het monument in Wilnis Dorp en de plaats van het ongeluk iets verderop noordwaarts. Halverwege is het wandelpad over de spoordijk naar de piloot vernoemd (april 2019), zie onder.

Gedenkzuil Vickers Wellington die op 5 mei 1943 verderop (achter de bomen) is neergestort. Klik op de foto voor een vergroting van het informatiepaneel.

Links naast de Gedenkzuil het Monument Bristol Hercules XVI-motor van dit vliegtuig.

Meer over de geschiedenis en foto’s: Luchtoorlog Waverveen en omstreken

Als u op de parkeerplaats doorloopt naar het hek heeft u goed zicht op de plek. Op de foto liggen de koeien precies op de plaats waar het toestel is neergestort. Het weiland is daar licht verhoogd geraakt na de bergingsoperatie in 2002.

Naar boven

(5) Dornier, 10 mei 1940, Duits (leeg)

Wilnis, Mijdrechtse Dwarsweg, aan het fietspad iets ten oosten van de wateropslag/kelder

Gedenkzuil georiënteerd naar de plaats van het neerstorten. Let op de torenspits van Wilnis, net boven de bomen aan de horizon. Klik op de afbeelding voor een vergroting van het informatiebord

Meer over de geschiedenis en foto’s:  Luchtoorlog Waverveen en omstreken

Naar boven

(6)  Junker, 13 mei 1941, Duits

Vinkeveen, nabij Botsholsedijk 30, links van de ingang zwarte werkschuur Natuurmonumenten.

De Junker is in de Vinkeveense Plassen neergestort. Klik op de afbeelding voor een vergroting van het informatiebord

Meer over de geschiedenis en foto’s:  website Luchtoorlog Waverveen en omstreken

Naar boven


ontwerper
naam Bart van Tol van Brouwer Sign b.v. te Mijdrecht
geboortejaar
geboorteplaats
woonplaats
object
titel Zes Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II: vier geallieerde en twee Duitse toestellen
Bijnaam
onthulling / ingebruikneming 6 november 2018 door wethouder mevrouw Marja Becker en onderzoeker de heer Chris v.d. Linden.
budget / begroting / kosten  € 9.000
formaat Zuil: ca. 165h x 65b x 08d, knik op 102,5h, plaatlengte 140. Letters: 5,5h. Informatiepaneel: 60b x 40h (zuil 5: 60b x 54h).
technieken Lasersnijden
materialen Cortenstaal, geborsteld aluminium.
uitvoering Korver b.v. Mijdrecht (stalen framewerk, levering tegen kostprijs als een geste).
omschrijving Gedenkzuil in de vorm van een lezenaar, bestaande uit een geknikte cortenstalen plaat. In de voet is de datum en daaronder het silhouet van het neergestorte toestel uitgespaard. Op het bovenste (geknikte) deel is het informatiepaneel bevestigd met daarop details van het vliegtuig, de vlucht en de bemanning.
locatie
soort locatie Wegberm, nabij de plaats waar het oorlogsvliegtuig is neergestort.
adres 6 locaties, zie bovenaan.
plaats Mijdrecht (1), Waverveeen (2), Vinkeveen (1) en Wilnis (2).
opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Historische Vereniging De Proosdijlanden (Stichting Proosdijer Publicaties draagt de kosten). Er kwam een bijdrage van € 4.000 van de Gemeente De Ronde Venen.
soort opdrachtgever Vereniging
soort opdracht Gedenken

Lees verder …

De documentatie van onderzoeker de heer Chris van der Linden (foto) op website Luchtoorlog Waverveen en omstreken.

Een uitsnede van de rouwkaart van Chris van der Linden. Bron: Nieuwe Meerbode 21 augustus 2019. Verdrietig om zijn heengaan, maar vol bewondering voor de man die de gesneuvelde bemanningen een naam en een gezicht heeft gegeven op zijn website en de Gedenkzuilen. Henk B. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Collage die Chris van der Linden vlak voor zijn overlijden nog ontving van de Historische Vereniging De Proosdijlanden. Op dat moment waren de laatste twee (Duitse) Gedenkzuilen geplaatst. Deze collage was later de basis voor de collage die burgemeester Maarten Divendal ontving bij de onthulling van het Monument Bristol Hercules XVI-motor. Klik op de foto voor een vergroting.


Impressie van de onthulling op 6 november 2018

 

De Gedenkzuil vóór de onthulling.

Indrukwekkend was de gespeelde Last Post

Daarna werd door wethouder mevrouw Marja Becker en onderzoeker de heer Chris van der Linden de Gedenkzuil onthuld. Chris was toen al ernstig ziek, hij is overleden op 20 augustus 2019.

Uit respect voor de gevallenen wordt er geapplaudisseerd.


Robert Moultonpad

Klik op de foto voor een vergroting

Het gedeelte van het spoorwegtraject dat in de voormalige gemeente Wilnis lag, is vernoemd naar de piloot van de Vickers Wellinton. Op 29 april 2019 onthulde de Canadese ambassadeur in Nederland, Sabine Nölke, en burgemeester Maarten Divendal het naambord en het (tijdelijke) informatiebord van het Robert Moultonpad. In augustus 2019 zijn twee definitieve informatieborden aan het pad geplaatst: 1) nabij de voormalige spoorwegstation Wilnis en 2) aan de andere zijde van de N212 richting Vinkeveen bij de brug Station 2006 (noordzijde parkeerplaats van de begraafplaats).

Het pad loopt van de Veenweg (Wilnis) tot aan Voorbancken (Vinkeveen) en is ong. 2 km lang. De Canadese piloot kwam in 1943 om het leven toen hij met zijn Vickers Wellington bommenwerper boven Wilnis werd neergeschoten.

Het pad ligt halverwege het Monument in Wilnis-dorp en de hier beschreven Gedenkzuil.

Robert Moultonpad over de spoordijk in Wilnis. Het naam- en het informatiebord staan in de buurt van het voormalige spoorwegstation Wilnis. In augustus 2019 is het nieuwe informatiebord geplaatst, rechts op de foto. Klik op de foto voor een vergroting.

Informatiebord Robert Moultonpad (versie augustus 2019). De pijl geeft de locatie (achter de bomen) aan waar het toestel is neergestort: links van de N212 net voorbij de rotonde daar. Links van de ingang van de P+R parkeerplaats (bij de rotonde), staat de bijbehorende Gedenkzuil en sinds 26 september 2019 één van de motoren van het vliegtuig.

Informatiebord (versie augustus 2019) van het Robert Moultonpad. Klik op de afbeelding voor een vergroting van de tekst..

Naar boven