2019 Monument Bristol Hercules XVI-motor

Locatie: Wilnis, rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 Ir. Enschedeweg, bij ingang parkeerplaats. Naast de Gedenkzuil Vickers Wellington, 5 mei 1943.

Tip: klik op de foto’s onder voor een vergroting

Monument Bristol Hercules XVI-motor. De motor is gericht op de plaats van neerstorten, in het weiland achter de parkeerplaats (achter de bomen).

De motor is afkomstig van de Vickers Wellingtonbommenwerper met het registratienummer HE727 en het “call sign ” NA-K die in de nacht van 4 op 5 mei 1943 in Wilnis neerstortte. Bij de berging van het vliegtuig in 2002 werd deze motor aangetroffen. Het is een 14 cilinder twee rijen stermotor met een vermogen van 1675 pk. De motor is geproduceerd door de Bristol Aerospace Company te Engeland en ontworpen door Roy Fedden. Bristol Hercules motoren werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt in meerdere Britse vliegtuigtypen, waaronder de Lancaster en de Halifax, beide viermotorige bommenwerpers en de Beaufighter, een tweemotorige bommenwerper. (bron: informatiebordje van het monument).

De motor was tentoongesteld in het voormalig Museum De Ronde Venen, maar na de sluiting van het museum kwam de motor in de opslag terecht. Op initiatief van de Historische Vereniging De Proosdijlanden werd de motor gerestaureerd en behandeld tegen weersinvloeden. Op donderdag 26 september 2019 werd de motor hier geplaatst en onthuld door Maarten Divendal, burgemeester van De Ronde Venen.

Het Monument Bristol Hercules XVI-motor samen met de Gedenkzuil Vickers Wellington, 5 mei 1943.

Het Monument Bristol Hercules XVI-motor moet in samenhang worden gezien met de Gedenkzuil Vickers Wellington, 5 mei 1943 (onder nummer 4)  en het Monument voor omgekomen Canadese militairen van Edwin Merks.  Halverwege is het wandelpad over de spoordijk naar piloot Robert Moulton vernoemd (april 2019).

Het informatiebordje en het kruisje. Bij de onthulling werd door de heer Van Loo, namens het Royal Canadian Legion, dit kruisje geplaatst met de Herdenkingsklaproos (poppy) en de tekst “We will remember them” (Wij zullen hen herinneren).

De Bristol Hercules XVI-motor tijdens de restauratie door van Straal en coatingsbedrijf Fa. Koppers & van der Hulst (Wilnis). Om de motor zelf maximaal te laten uitkomen is de foto uitgeknipt.

De restaurateurs Nick Koppers (r) en Rodger van der Hulst (l) bij de motor, na de onthulling op donderdag 26 september 2019. Voor meer foto’s zie onder. Vermeldenswaard is dat deze jonge mannen de werkzaamheden belangeloos hebben gedaan. Zij vonden het heel bijzonder om deel uit te mogen maken van deze geschiedenis. Ontwerp van de motoropstelling is van Freek van Rossum, architect 

Meer over de geschiedenis en foto’s: Luchtoorlog Waverveen en omstreken


Impressie van de onthulling op 26 september 2019

De heer Rob Blans, voorzitter Historische Vereniging De Proosdijlanden, aan het woord. Links van hem projectleider de heer Jan van Breukelen en burgemeester Maarten Divendal.

Aanwezigen trotseerden de druilige regen.

Burgemeester Maarten Divendal

De onthulling door voorzitter Rob Blans (l), projectleider Jan van Breukelen (m) en burgemeester Maarten Divendal (r).

Het monument. Het glimmen komt door de beschermingslak, niet direct door de druilige regen.

De burgemeester leest het in informatiebordje.

Uit handen van voorzitter Blans ontving de burgemeester een fotocollage van de Gedenkplaatsen luchtoorlog De Ronde Venen WO II.

De collage