AV-show: Armenië

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB

De berg Ararat, op Turks grondgebied gelegen, maar is dé berg van de Armeniërs.

Een rondreis door twee buurlanden die grenzen aan Rusland, Azerbeidzjan, Iran en Turkije, beide met een bewogen geschiedenis. In de vorige eeuw werd Armenië getroffen door een genocide en beide landen leden onder het Sovjet regime. Nu zijn het onafhankelijke landen.

Voor de Armeniërs is de berg Ararat hét teken van overleven, mede omdat de ark van Noach, volgens de Bijbel, daar strandde na de zondvloed. De apostelen Judas Taddeus en Bartolomeus brachten het christendom en het land is er trots op dat zij als eerste het christendom als staatsgodsdienst aannam (in 301). Daarom staan in Armenië de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur. Naast indrukwekkende basalt formaties zien we de flora in voorjaarstooi en mooie landschappen. In de modern aandoende hoofdstad Jerevan lopen we de stad door onder het gezang van Charles Aznavour (van Armeense afkomst) en ‘s avonds sluiten we het bezoek aan het land af met de sabeldans, muziek van de beroemde Armeense componist Aram Chatsjatoerian.

Muzieklijst AV-show Armenië.   Opmerking: de lokale muziek is afkomstig van CDs die ter plaatse zijn gekocht en hier niet algemeen beschikbaar zijn.

Armenië – Khor-Virap fort-klooster

Armenië- de Grieks-Romeinse tempel werd waarschijnlijk in de 1e eeuw gebouwd in opdracht van koning Tiridates I

Armenië – Osjakan, het Armeens alfabet met het beeld van de ontwerper Mesrop Masjtots

Een schilder was bezig met dit schilderij in het “Vaticaan”van de Apostolische Armeense Kerk in Echmiadzin.

Armenië – Geghard klooster, gesticht in de 4e eeuw.

Armenië – Geghard klooster, wapen van de Proshian dynastie die een garfkapel in de berg liet uithouwen.

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB