AV-show: De Dalí Driehoek

vorigeHB Naar-indexHB

Cadaques, Casa-Museu Salvador Dali – bij het ochtendgloren – gelegen aan Port Lligat. Open voor publiek, reserveren noodzakelijk.

AV-show: De Dalí Driehoek

Door Henk Butink

Klik op de kaart voor een vergroting

In het noordoosten van Spanje, het land van de trotse Catalanen, liggen drie plaatsen waar Salvador Dalí (1904-1989) – de wereldberoemde surrealistische kunstenaar – zijn sporen heeft nagelaten. De Catalanen hebben deze plaatsen de El triangle dalinià genoemd.

In het bijzonder pittoreske Cadaqués bouwde hij, aan de vissershaven Port Lligat, enkele aanwezige vissersschuren om tot een een villa, waar hij samen met Gala – zijn Russische muze – ging wonen. Zowel binnen als buiten is verbazingwekkend werk van de kunstenaar te zien. naast eigen fotowerk worden fragmenten van historische filmopnames getoond.

In Púbol decoreerde hij een kasteel en de tuin. In de tuin zien we het beeld van een olifant op hoge poten (foto onder). Dit motief heeft hij diverse keren in zijn schilderijen gebruikt. Het kasteel was een geschenk voor Gala. Zij accepteerde het ‘cadeau’ met zijn belofte dat hij er nooit een voet over de drempel zou zetten. De Spaanse koning heeft Salvador en Gala in de adelstand verheven. Zij werden Markies en Markiezin de Dalí de Púbol. Gala werd in de crypte van haar kasteel bijgezet in 1982.

In zijn geboorteplaats Figueres bouwde hij een oud theater om en hij richtte het zelf in, tot meerdere eer en glorie van hemzelf, met recht een heus Dalí museum. Het is na het Prado in Madrid het drukst bezochte museum van Spanje. Beroemd is de installatie met objecten die zo zijn opgesteld dat er vanaf een bepaald punt het portret van Mae West te zien is (foto onder). Naast de werken van Dalí is er werk van collega surrealisten tentoongesteld. Hier ligt in zijn eigen museum begraven.

Tussendoor en op het eind ziet u andere mooie cultuur-historische hoogtepunten van Catalunya. Zie hierna voor een lijst van die plaatsen.

Deze serie is geactualiseerd met fotografie zomer van 2019.

Verdere informatie

Bezochte plaatsen in AV-show Salvador Dalí en Catalonië

Muzieklijst AV-show Salvador Dalí en Catalonië

Catalonië & Barcelona, Edwin Winkels. Een aanrader voor iedereen die Catalonië bezoekt.

Wikipedia over Salvador

Salvador en Gala Dali 151-e1 in villa Portlligat-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Port Lligat, Casa-Museu Salvador Dali: Gala en Salvador thuis achter de keukentafel. Kandelaren zijn ontworpen door Salvador. Fotograaf onbekend.  Foto hierna, de huidige situatie, er is niets veranderd.

Port Lligat, Casa-Museu Salvador Dali: duiventil met de hooivorken, Salvador Dalí.

Port Lligat, Casa-Museu Salvador Dali: patio met pop-artkunst van Dalí. De lippensofa is één van zijn beroemde ontwerpen. De lippen van Mae West waren zijn inspiratie bron. De fontein is geïnspireerd op die in het Nasriden-paleis “Alhambra”in Granada.

Cataluna Sa Tuna-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Sa Tuna, een klein bekoorlijk kustplaatje.

Pubol Dali nr123 9461-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Púbol, Castell Gala Dalí: tuin met olifant “op hoge poten”, is ontwerp van Dalí, gemaakt door lokale vakmensen: cement op betonijzer. Dit iconisch beeld komt ook voor op schilderijen van Dali’ zoals de Verzoeking van de H. Antonius.

Figueres Museu Dalí buiten nr104-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Figueres, Teatre-Museu Dalí: Torre Galatea met eieren en “kippenvel”. Eieren waren voor Dalí symbool voor leven evenals brood. Het kippenvel effect is bereikt door de honderden broodjes op de muren. Dalí heeft de ruïne van het muziekgebouw laten herbouwen als een heus museum ter meerdere eer van hemzelf. De toren achter is van de kerk waar Dalí in mei 1904 is gedoopt. Op 23 januari 1989 overleed Dalí aan een hartstilstand in de Galatea-toren. Hij is hier begraven in een tombe in de de vloer van het toneel. Tip: kaartjes van te voren reserveren is noodzakelijk.

Installatie van objecten die vanaf een bepaald punt het portret van Mae West laat zien. Klik op de foto voor een vergroting.

Figueres Museu binnen nr224 10124-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Figueres, Teatre-Museu Dalí: gewelfschildering van Dalí in het Paleis van de Wind in het museumcomplex. Gala (voeten) en hij (niet op deze foto) zijn van onderen te zien terwijl zij opgaan naar de hemel. Midden onder ziet u het echtpaar op de rug terwijl zij het eeuwige licht aanschouwen. In deze schildering vat Dalí zijn gehele oeuvre samen: hij citeert (herhaalt) vele beelden uit vorige werken.

Beeld van de kunstenaar in het centrum van Cadaqués.

vorigeHB Naar-indexHB