AV-show: Israël

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB

De ‘Mona Lisa van Galilea’ (4e eeuw n.Chr.). Mozaïek in Sepphoris / Zippori (nabij Nazareth)

Een rondreis door Israël door de ogen van een toerist met een cultuur-historische invalshoek. Een land met een bewogen geschiedenis met (bijbelse) plaatsen, opgravingen, grotten en woestijnen. Van Tel Aviv en Jaffa naar Galilea met in het noorden de bronnen van de Jordaan en het fort Nimrod. Via de Golanhoogvlakte naar het zuiden langs Beth Shean, Jericho, Qumran (Dode Zeerollen), langs de Dode Zee naar Massada. De citadel op een tafelberg waar de Romeinen na de overwinning slechts dode lichamen van de Zeloten aantroffen, die massaal zelfmoord hadden gepleegd. Terug naar het noorden door de Negev woestijn met o.a. het graf van Ben-Goerion naar Bethlehem en de hoogtepunten van Jeruzalem.

Gerelateerde AV-shows

Jeruzalem

H. Land (een pelgrimsreis door Israël)

Reisroute

(klik op de kaarten voor een vergroting)

Het begint in de moderne en levendige hoofdstad Tel Aviv. In de stad zien we de moderne Bauhaus-architectuur uit de jaren 1930-1950 en gaan op de fiets naar de oude havenstad Jaffa met zijn typisch Arabische karakter.
De eerst stop op de rondreis is het Romeinse Caesarea Maritima. Deze fraaie stad werd in 22 voor Christus aangelegd door keizer Herodus en aan keizer Augustus opgedragen. Caeserea werd de belangrijkste haven van het Romeinse Rijk.

Via de berg Karmel gaan we door naar Akko, een fascinerende oude stad met de citadel gebouwd door de Kruisvaarders.

Dwars door Galilea reizen we naar Nazareth, dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste Arabische stad van het land. Deze plaats, waar Jezus zijn kinderjaren doorbracht, is een bedevaartsoord voor christenen. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar het huis van Maria zou hebben gestaan en waar de engel de boodschap bracht van haar zwangerschap. In het nabije Zippori zien we de beroemde mozaïeken o.a. van de Mona Lisa van Galilea (foto boven).

Aan de steiger van Cafarnaëm ligt de boot klaar voor een tocht over het meer van Galilea en om te lunchen. In een kibboets eten we een Petrusvisje. Terug in Cafarnaëm zien we de resten van de synagoge uit de tijd van Jezus.

In het noordelijk gelegen natuurreservaat Banias lopen we door het gebied waar de Jordaanrivier ontspringt. Daarna rijden we naar Burcht Nimrod, komen over de Golanhoogvlakte en slapen in een kibboets.

Op de route naar het zuiden ligt Yardenit. Deze plaats, waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt, is nu een pelgrimsoord voor christenen. Vervolgens brengen we een bezoek aan Beth Shean een stad uit de oudheid die nu wordt uitgegraven en gaan naar de oudste stad ter wereld: Jericho, waar terecht kwamen in een geweldige onweersbui.

Verder naar het zuiden komen we aan in Qumran waar de wereldberoemde Dode Zeerollen zijn gevonden en later op de dag drijven we bij Ein Gedi in de Dode Zee.

Op een tafelberg iets verderop ligt Massada, ooit de bergstad waar de Zeloten. De Romeinen belegerde de citadel maar de Zeloten hielden lang stand. Om niet in handen te vallen van de Romeinen pleegden ze vervolgens collectief zelfmoord. Massada is het symbool geworden van de Joodse onverzettelijkheid. ‘Massada zal nooit meer vallen.’

Noordwaarts door de Negevwoestijn bezoeken we de resten van de Nabatese stad Mamshit, maken een wandeling in het Nationale Park Ein Avdat, komen bij het graf Ben-Goerion en zien we in het Nationale Park Maresha-Bet Guvrin de grotten.

In ‘Beit Lechem’ staat de Geboortekerk. Bijzonder is dat de Grieks-orthodoxe-, de rooms-katholieke- en de Armeens-orthodoxe kerk elk een deel van dit gebouw beheren. Tegenover de Geboortekerk ligt op het Kribbeplein de oude Omarmoskee.

Aangekomen op de Olijfberg hebben we een fantastisch uitzicht op de stad Jeruzalem. Van deze stad worden enkele hoogtepunten getoond: de Oude Stad, de Klaagmuur, Grafkerk, Knesset, Israël Museum met een mooie beeldentuin en Yad-Vashem (Holocaust Museum).

Opmerkingen

De stad Jeruzalem komt volledig aan bod in mijn AV-show Jeruzalem.

De AV-presentatie met verteller H. Land in Bijbelverhalen is een rondreis door Israël door de ogen van een pelgrim (selectie van bovengenoemde plaatsen komen aan bod).

Beeldmateriaal (klik op de foto voor een vergroting)

Tel Aviv

Tel Aviv vanaf Jaffa

Bauhaus architectuur in Tel Aviv

Lege lounge plaatsen op het strand van Tel Aviv

Jaffa

Jaffa

Jaffa

Olijfoogst nabij Nazareth

Mozaïek in Zippori, De butsen zijn veroozaakt door een aardbeving in de 4e eeuw n.Chr.

Bij de bronnen van de Jordaan

Burcht Nimrod

Appartementen in kibboets Kefar Blum, Noord Israël

Dierenriem mozaïek in de Bet-Alfa synagoge

Mozaïek Hammat-Tev synagoge met de menora’s, 3-4e eeuw n.Chr.

Beth-Shean opgraving

Zicht vanaf Massada. Donker gekleurde vlakken zijn de belegeringskampen C, B en A van de Romeinen

Duiventil in Massada. Eieren en vlees om de belegering te overleven.

Massada, waterkelder

Ein Avdat nationaal park

Ein Avdat nationaal park

Graven van David en Paula Ben-Goerion

Mamshit, Nabatese stad

Negevwoestijn

Maresha Bet Guvrin nationaal park – grotten

Maresha Bet Guvrin – columbarium

Jeruzalem vanaf de Olijfberg

Klaagmuur in Jeruzalem

Tempelberg, Jeruzalem

Olijfberg vanaf de tempelberg, Jeruzalem

 

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB