AV-show: Jeruzalem

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB
Jrzlm-Olijfbergpanorama-6289-e 1800pix Foto Henk Butink

Panorama van Jeruzalem vanaf de Olijfberg. Midden de Rotskoepel, gebouwd op de rots waar Abraham gepoogd zou hebben zijn zoon te offeren. Tot 70 n.Chr. stond hier de Joodse Tempel. Boven de koepel is de H. Grafkerk te zien. Links van de Rotskoepel de Al-Aqsamoskee, de plaats waar Mohammed ten hemel zou zijn gevaren. Op de voorgrond de oude stadsmuur met rechts de dichtgemetselde Gouden Poort.

In het geboden programma – met vloeiende beelden en mooie muziek – is er aandacht voor geschiedenis van de stad en wordt het erfgoed van Jeruzalem getoond vanuit joodse, christelijke en islamitische ogen.

Een stad met een heel bewogen geschiedenis en ettelijke keren verwoest. De 4000 jaar oude stad, uit natuursteen opgetrokken, trekt jaarlijks honderdduizenden pelgrims en toeristen. Geen stad spreekt zo tot de religieuze verbeelding als Jeruzalem. De plaats waar de Tempel van de joden stond, Jezus werd gekruisigd en begraven – we volgen de gebeurtenissen in de Goede Week – en de profeet Mohammed ten hemel voer. Qumran (Dode Zee-rollen) en Bethlehem komen ook aanbod. Als slot ziet u de beroemde Chagall-ramen uit de synagoge van het Hadassah ziekenhuis onder de tonen van het Kol Nidrei van Max Bruch.

Gerelateerde AV-shows

Israël (een cultuur-historische reis door het land)

H. Land (een pelgrimsreis door Israël)

Verdere informatie:

Concept persbericht AV-show Jeruzalem-V2

Muzieklijst AV serie Jeruzalem

Beeldmateriaal

Jrzlm-vanaf toren verlosserkerk-7287-e grafkerk-1800pix - Foto Henk Butink

H. Grafkerk met rechts een klooster van de Ethiopische Kerk.

Tempelberg, Jeruzalem

De Rotskoepel is het islamitische schrijn op de Tempelberg (Haram al-Sjarief) in Jeruzalem, tussen 688 en 692 gebouwd. De Rotskoepel is gebouwd door kalief Abd al-Malik van de Omajjaden uit Damascus. Tot het midden van de 20e eeuw was de Rotskoepel alleen voor moslims toegankelijk, maar sinds 1967 hebben niet-moslims beperkt toegang.

Jrzlm-Klaagmuur-'s morgens © foto Henk Butink 1024 pix

Joodse gelovigen bidden aan de Klaagmuur. Dit is een deel van de muur rondom de Tempelberg.

Jeruzalem - Hadassah Hospitaal - Chagall ramen

Jeruzalem – Hadassah Hospitaal – Chagall ramen van de Twaalf Stammen van Israël.

GE108 11028-Jrzlm-Hof van Getsemane-6355-e olijboom 1024 pix © foto Henk Butink

Eeuwen oude olijfbomen in de Hof van Getsemane, de tuin / hof aan de voet van de Olijfberg, bekend van Jezus die daar bad in de nacht voor Zijn kruisiging.

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB