AV-show: Salador Dalí en Catalunya

vorigeHB Naar-indexHB
Portlligat 110-e Villa van Dali-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Cadaques, Casa-Museu Salvador Dali gelegen aan Port Lligat. Open voor publiek, reserveren is nodig. Boven, achter transformatorhuisje, ligt de camping.

AV-show: Salvador Dalí in Catalonië

Door Henk Butink

We gaan naar het noordoosten van Spanje, het land van de trotse Catalanen. Eén van hen was Salvador Dalí (1904-1989) de wereldberoemde surrealistische kunstenaar. We bezoeken drie plaatsen die veel voor Dalí hebben betekend.

In het bijzonder pittoreske Cadaqués liet hij aan een strandje een villa bouwen om daar samen met Gala te wonen, zijn Russische muze.

In Púbol decoreerde hij een kasteel en de tuin. Deze schonk hij aan Gala. Door de Spaanse koning werden Salvador en Gala in de adelstand verheven. Zij werden markies en markiezin de Dalí de Púbol. Gala werd in de crypte van haar kasteel bijgezet in 1982.

In zijn geboorteplaats Figueres bouwde hij een oud theater om en hij richtte het zelf in tot een heus Dalí museum. Tot meerdere eer en glorie van hemzelf. Hier ligt hij ook begraven.

Tussendoor en op het eind ziet u andere mooie cultuur-historische hoogtepunten van Catalunya.

Verdere informatie

Concept persbericht AVshow Salvador Dali en Catalonië

Bezochte plaatsen in AVshow Salvador Dalí en Catalonië

Wikipedia over Salvador

Salvador en Gala Dali 151-e1 in villa Portlligat-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Gala en Salvador thuis achter de keukentafel. Kandelaren zijn ontwopen door Salador. Fotograaf onbekend.

Portlligat 140-e werk van Dali-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Port Lligat, Casa-Museu Salvador Dali: patio met pop-artkunst van Dalí. De lippensofa is één van zijn beroemde ontwerpen. De lippen van Mae West waren zijn inspiratie bron. De fontein is geïnspireerd op die in het Nasriden-paleis “Alhambra”in Granada.

Cataluna Sa Tuna-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Sa Tuna, een klein bekoorlijk kustplaatje.

Pubol Dali nr123 9461-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Púbol, Castell Gala Dalí: tuin met olifant “op hoge poten”, is ontwerp van Dalí, gemaakt door lokale vakmensen: cement op betonijzer. Dit iconisch beeld komt ook voor op schilderijen van Dali’ zoals de Verzoeking van de H. Antonius.

Figueres Museu Dalí buiten nr104-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Figueres, Teatre-Museu Dalí: Torre Galatea met eieren en “kippenvel”. Eieren waren voor Dalí symbool voor leven evenals brood. Het kippenvel effect is bereikt door de honderden broodjes op de muren. Dalí heeft de ruïne van het muziekgebouw laten herbouwen als een heus museum ter meerdere eer van hemzelf. De toren achter is van de kerk waar Dalí in mei 1904 is gedoopt. Op 23 januari 1989 overleed Dalí aan een hartstilstand in de Galatea-toren. Hij is hier begraven in een tombe in de de vloer van het toneel.

Figueres Museu binnen nr224 10124-e-10x15cm versie - Foto Henk Butink

Gewelfschildering van Dalí in het Paleis van de Wind in het museumcomplex. Gala (voeten) en hij (niet op deze foto) zijn van onderen te zien terwijl zij opgaan naar de hemel. Midden onder ziet u het echtpaar op de rug terwijl zij het eeuwige licht aanschouwen. In deze schildering vat Dalí zijn gehele oeuvre samen: hij citeert (herhaalt) vele beelden uit vorige werken.

vorigeHB Naar-indexHB