AV-show: Buitenkunst in de gemeente De Ronde Venen

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB

Mijdrecht: ‘Verbondenheid van acht kernen’ van Jan van Schalkwijk

Abcoude voormalige Boerenleenbank: Vrouw met korenaren, José Pirkner

Op verzoek gemaakt, een programma voor Rondeveners

Een beeld-en-muziek programma langs de beeldende kunstwerken in de gemeente De Ronde Venen; een route door de kernen: Mijdrecht, De Hoef, Nessersluis, Abcoude, Vinkeveen en Wilnis en weer terug naar Mijdrecht. Een volledig overzicht van de beeldende kunstwerken vindt u in de digitale Kunstgalerij van de gemeente. Opmerking: in de kernen Amstelhoek, Baambrugge en Waverveen staan geen kunstwerken.

U zult versteld staan hoeveel prachtige werken we hebben in onze gemeente, maar als het om kunst gaat zijn de meningen verdeeld. De een vindt het een verrijking de ander vindt het weggegooid geld. Zo ook het kunstwerk ‘Verbondenheid van acht kernen’ van Jan van Schalkwijk op de rotonde bij de brandweerkazerne in Mijdrecht, deze werd door iemand in de media een roestbak genoemd voor veel te veel geld. Heel vreemd eigenlijk, want hoeveel particulieren hebben hun tuin niet opgesierd met een tuinkabouter. Met het oog hierop zou je de kunstwerken ‘de tuinkabouters van de gemeente’ kunnen noemen. Gelukkig zijn er toch veel mensen die de kunst een warm hart toedragen en daar veel genoegen aan beleven.

In dit programma ziet u alle ‘publieke werken’ – aanwezig en verdwenen- de meesten buiten, enkele binnen. Nadat de kunstwerken kort zijn toegelicht, komen ze in groepjes voorbij. U ziet foto’s vanuit diverse gezichtspunten en van interessante details, dit alles onder de tonen van toepasselijke muziek. Op deze manier maakt u (nader) kennis met het werk van bekende en minder bekende kunstenaars. In totaal zijn er 61 beeldende kunstwerken en drie bijzondere banken te zien.

 

Vinkeveen Vinkenveld: ‘Wuivend riet’ Loes Heebink

De Hoef Gemeenschapshuis:  ‘De Springbok’, Keramische wanddecoratie’ Piet Schoenmaker.

Wilnis Marickenland: Repeat, Jay Bakker (vergaan, hetgeen de opzet was)

Nessersluis Amsteloever: Landmark Nessersluis, Lars Bouwman

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB