ca. 1960 Gevelobject “Hoorn des Overvloed”, kunstenaar onbekend

Veenlandencollege Mijdrecht, zichtbaar vanaf Dukaton/Malachiet.

Klik op de foto’s voor een vergroting

Het gevelobject ‘Hoorn des Overvoleds’ op de gevel van het gymnastieklokaal van het Veenlandencollege in Mijdrecht. Het werk is zichtbaar vanaf Dukaton nabij de zijstraat Malachiet.

In dit keramisch gevelobject is de Hoorn des Overvloeds uitgebeeld.  Een man haalt de graanoogst binnen, een vrouw te paard heeft een mand vol vruchten op haar schouder,  het waterleven zit vol met vissen, een vogel in de lucht, zon en ster.

In deze voorstelling worden de vruchten van het land, uit de zee en in de lucht uitgebeeld waarvan we leven mogen. Het kunstwerk past bij de identiteit van de school. Omdat het werk ook symbool staat voor de ware heilsbron, Jezus, die zijn leven overvloedig deelde. In de Bijbel wordt gesproken over de ‘Hoorn des Heils’, als de waarachtige ‘Hoorn des Overvloeds’.

Van oudsher stamt de “Hoorn des Overvloeds” uit het Latijn. Het is de vertaling van Cornucopia; cornu (hoorn) en copia (overvloedige voorraad) en is afkomstig uit de Griekse mythologie.

In de beeldende kunst wordt De Hoorn des Overvloeds vaak afgebeeld op schilderijen en in beeldhouwwerken. In Noord-Amerika wordt de Hoorn des Overvloeds in verband gebracht met Thanksgiving Day. Een Amerikaanse feestdag die het einde van de (liefst overvloedige) oogsttijd markeert. We zouden die dag het equivalent kunnen noemen van de kerkelijke Dankdag voor Gewas en Arbeid; de derde woensdag in oktober.

Dit kunstwerk is een fraai voorbeeld van de kunststijl in het midden van de vorige eeuw.

Begin 2012 werd het werk hier op de gevel van het Veenlandencollege in Mijdrecht geplaatst. Het was afkomstig van het schoolgebouw van de Maranatha MAVO, die rond 1960 werd gebouwd in de wijk ‘Proosdijland’ in Mijdrecht. Toen dit schoolgebouw werd gesloopt heeft de heer Cor van Schaick het kunstwerk van de ondergang gered. Hij wilde het ergens in de genoemde wijk laten plaatsen, maar daar is het niet van gekomen. Via een schenking van het Veenlanden Advies College (VLAC) werd het werk opgeknapt en hier geplaatst (zie ook de foto onderaan de pagina).

Het kunstwerk ‘Hoorn des Overvloeds’.

Een vrouw te paard met een mand met vruchten op haar schouder.

Detail van de mand met oogstvruchten.

Een man bezig met de graanoogst.

Detail van de graanoogst.

Detail van de onderzijde met het waterleven.

Detail onder links, let op de fraaie lijnen in het kunstwerk.

Detail midden onder.

Foto in de Nieuwe Meerbode van 28 maart 2012 (fotograaf niet bekend).