Diapresentatie: Rome – Caput Mundi – Hoofdstad van de wereld

Rome plattegrond-croppped

De Sint-Pieter staat niet op deze kaart, maar ligt links van de Castel Angelo (Engelenburg) in het verlengde van de Via della Conciliazione

De eeuwige stad

Wie ooit in Rome is geweest, is onder de indruk van de grootsheid van de stad, gebouwen en architectuur. Rome is een stad met twee gezichten: van de Romeinse en de Christelijke cultuur en geschiedenis. Het is boeiend om aan de hand van dia’s een rondgang te maken door de eeuwige stad. De presentatie is bedoeld voor iedereen die al eens in Rome geweest zijn, maar ook voor iedereen die plannen hebben om te gaan.

Aan bod komen o.a.:

Romeins Rome: Via Appia, Pantheon, Colloseum, Forum Romanum, Capitolino heuvel, Engelenburcht, Piazza Navone, Romeinse beelden in diverse musea.

Christelijk Rome: het Vaticaan (St. Pieter, Sixtijnse kapel en Vaticaans museum), de patriarchale kerken (Maria Maggiore, Paulus buiten de Muren en St. Jan van Lateranen) en andere belangrijke kerken o.a.: de kerk van de Friezen, de Sta Maria dell’ Anima met het graf van Adrianus VI (1459-1523)  de enige Nederlander die paus werd (1522-1523) en de St. Ignatius met het indrukwekkende fresco op het gewelf.

Toeristisch Rome: Spaanse trappen, pleinen, fonteinen (o.a. Trevi) en de wijk Trastevere.

 

Meer informatie

Concept persbericht – diapresentatie Rome V2

1988-08 Rome St Pieter - panorama vanaf koepel-1700pix- dia Henk Butink

Panorama vanaf de koepel van de Sint-Pieter: het Sint-Pietersplein met de colonnade (gebouwd 1656-1567). Ontwerp van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). Verderop de Engelenburcht (135-139 n.Chr) met Romeinse brug en beelden. In de rechterbovenhoek:: het Pantheon (127 n.Chr, het Monument van Victor Emanuel II (1895-1911), het Colosseum (70-80 n. Chr) en de  Synagoge

 

1988-08 Rome Engelenburcht -1700pix- dia Henk Butink

Engelenburcht / Castel Sant’ Angelo Oorspronkelijke het mausoleum van keizer Hadrianus (135 en 139). Het mausoleum was in de late oudheid al getransformeerd in een burcht. Voor de veiligheid liet paus Nicolaas III in 1277 de Passetto (doorgang) bouwen tussen de Engelenburcht en het Vaticaan. Nu kon de paus, wanneer er gevaar dreigde, zich verschansen achter de dikke muren van de Engelenburcht. Pas na september 1870, toen het Vaticaan de Engelenburcht overdroeg aan het Italiaanse leger, werd een museum gemaakt dat in 58 zalen de geschiedenis van de burcht laat zien. De Engelenburcht wordt met de andere oever van de Tiber verbonden door de Ponte Sant’ Angelo (de Engelenbrug), de oorspronkelijke Pons Aelius (vernoemd naar keizer Hadrianus, wiens volledige naam Publius Aelius Hadrianus was), die gelijktijdig met het mausoleum is gebouwd. Ook de brug kreeg zijn echte naam in de 15e eeuw. Op de brug aan weerskanten tien engelen, die er in 1669 bij de restauratie van de brug op zijn gezet. De engelen, gemaakt door leerlingen van Gian Lorenzo Bernini, dragen elk een van de wapenen van Christus, voorwerpen die te maken hebben met de lijdenstijd van Jezus.

1988-08 Rome Titus boog - tempelschatten-1700pix- dia Henk Butink

De Boog van Titus is vermoedelijk in 81 na Chr. door keizer Domitianus gebouwd, ter ere van zijn vergoddelijkte broer en voorganger Titus. De reliëfs in de boog herinneren aan het neerslaan van de joodse opstand in Palestina en aan de verwoesting van Jeruzalem door Titus en zijn vader Vespasianus in 70 na Chr. Eén gebeurtenis uit de triomftocht is op de grote reliëfvlakken in de doorgang aan de zuidzijde afgebeeld. Hier voeren Romeinse legioensoldaten de kostbaarste stukken van de buit met zich mee, waaronder de Tafel met de Toonbroden, de menora en de zilveren Hazozratrompetten uit de Tempel van Jeruzalem, die worden weggedragen door de triomfboog.

Rome, Forum Romano, Saturnus tempel-A4 _resize- dia Henk Butink

Forum Romanum / Romeins marktplein Links: De Boog van Septimius Severus is gebouwd in het jaar 203 n.Chr. in opdracht van de senaat. Het was een geschenk aan de keizer en zijn zonen Caracalla en Geta ter ere van de twee overwinningen op de Parthen in 195 en 197 n.Chr. Midden: Tempel van Saturnus. Het wordt beschouwd als de tweede oudste tempel van Rome. De tempel is gebouwd op het Forum Romanum in 497 v.Chr., in de begintijd van de Romeinse Republiek. Gerestaureerd na de grote brand in Rome in 42 v.Chr. met de buit van de oorlog met Syrië. Rechts: Tempel van Vespasianus en Titus (80-90 n. Chr.) ter ere van de vergoddelijkte keizers Vespasianus en Titus

Rome Colloseum 's avond V 4990 colormgt-1700pix- dia Henk Butink

Colosseum / Het Flavisch Amfitheater Het Colosseum werd gebouwd door de zogenaamde Flavische keizers. De bouw werd begonnen onder de heerschappij van Vespasianus in 72 en gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70. Na de voltooiing in 80 werd het ingewijd door Titus. De spelen bij de opening duurden 100 dagen. Titus’ opvolger Domitianus voegde nog een verdieping toe. Het elliptische grondvlak meet (over de assen gemeten) 188 bij 156 meter, heeft een omtrek van 527 m. De hoogte van de gevel is 48,50 meter. De buitenmuur heeft drie rijen van 80 bogen, die telkens gescheiden worden door halfzuilen, beneden met Dorische, in het midden met Ionische en boven met Corinthische kapitelen. Ook de bovenverdieping (die merendeels gesloten is) heeft Corinthische pilasters. Er waren 76 ingangen die genummerd waren met Romeinse cijfers (boven de ingangen XXIII-LIV zijn de nummers nog zichtbaar).

Rome St Pieter 's avonds scan287-1700pix- dia Henk Butink

Sint-Pietersbasiliek (1506-1626) gebouwd door Bramante, Michelangelo, Maderno en Bernini. Een vervanging van de oude Sint-Pieter die onder Constantijn de Grote werd gebouwd ca. 324: zie oude prent onder. Tot 1989 de grootste basiliek ter wereld. In Ivoorkust werd toen de Onze Lieve Vrouwe kerk ingewijd, die groter is.

 

Nog meer informatie

Romeins Rijk 117 nCr

 

HeuvelsRome

Rome gebouwd op zeven heuvels

 

Map_of_downtown_Rome_during_the_Roman_Empire_large

Het centrum van het antieke Rome.

 

Grondplan_Circus_Neronis_en_St._Pieter

Vaticaanheuvel: Circus van Nero. Hier werd Petrus gekruisigd op de spina /  “middenberm”. Hij werd begraven tegen de noordmuur van het complex. Boven die plaats werd het hoofdaltaar van de basiliek gebouwd. De obelisk ging in 1586 het plein voor de nieuwe Sint-Pieter. Voor deze klus waren  800-900 mensen nodig en 75 paarden voor het neerhalen en 120 voor het oprichten.

 

 

Meta_Romluli_in_Rome

Vaticaan: Circus van Nero – de obelisk op de spina die werd verplaatst in 1586.

Basilica_di_San_Pietro_1450

Prent van de oude Sint-Pieter die werd gebouwd onder Constantijn de Grote ca. 324. De obelisk staat midden links (juist voor de twee koepels. Bron Wikipedia.