GO: Gevelobject ‘De Schepping’ (ca.1960), kunstenaar onbekend

Veenlandencollege Mijdrecht, zichtbaar vanaf Dukaton/Malachiet.

Klik op de foto’s voor een vergroting

Het gevelobject ‘De Schepping’ op de gevel van het gymnastieklokaal van het Veenlandencollege in Mijdrecht. Het werk is zichtbaar vanaf Dukaton nabij de zijstraat Malachiet.

Het keramisch gevelobject “De Schepping’ laat twee mensen zien die bezig zijn de fruit- en graanoogst.  Tevens wordt het waterleven uitgebeeld en ook de zon, de essentiële bron voor alle leven op aarde. Zie ’twijfel’ aan het einde van de pagina. Dit kunstwerk is een fraai voorbeeld van de kunststijl in het midden van de vorige eeuw.

Begin 2012 werd het werk hier op de gevel van het Veenlandencollege in Mijdrecht geplaatst. Het was afkomstig van het schoolgebouw van de Maranatha MAVO, die rond 1960 werd gebouwd in de wijk ‘Proosdijland’ in Mijdrecht. Toen dit schoolgebouw werd gesloopt heeft de heer Cor van Schaick het kunstwerk van de ondergang gered. Hij wilde het ergens in de genoemde wijk laten plaatsen, maar daar is het niet van gekomen. Via een schenking van het Veenlanden Advies College (VLAC) werd het werk opgeknapt en hier geplaatst (zie ook de foto onderaan de pagina). Bron: Nieuwe Meerbode 28 maart 2012).

Het kunstwerk ‘De Schepping’, zie ook ’twijfel’ onderaan de pagina.

Eva te paard met een mand met vruchten op haar schouder.

Detail van de mand met oogstvruchten.

Adam bezig met de graanoogst.

Detail van de graanoogst.

Detail van de onderzijde met het waterleven.

Detail onder links, let op de fraaie lijnen in het kunstwerk.

Detail midden onder.

Foto in de Nieuwe Meerbode van 28 maart 2012 (fotograaf niet bekend).

Twijfel over de titel/onderwerp (HB)

In het artikel in de Nieuwe Meerbode van 28 maart 2012 wordt als titel van het kunstwerk De Schepping genoemd.  Maar… als je het werk nader beschouwt zijn hier twee mensen aan het werk.  De eerste mensen Adam en Eva waren volgens het Bijbelverhaal pas na de zondeval (eten van de appel) gedoemd om te werken. Vraag: wordt hier de schepping zelf wel uitgebeeld?  Iedereen die informatie kan leveren (ook over de kunstenaar) wordt uitgenodigd om te reageren, e-mail butink@wxs.nl