GT: 1944, Herdenkingskruis fusillade Koop Peters

Tuin van S.C Johnson Europlant, aan de Provincialeweg N201, Mijdrecht

Vanaf het fietspad ter hoogte van de boerderij met huisnummer 9 is het witte kruis (in de verte) het best te zien. De begroeiing rondom het kruis neemt veel zicht weg.

Koop Peters-kruis in tuin SC Johnson Europlant

Het kruis is vanaf de Provincialeweg (rechts) te zien onder een treurberk links van de vijver waarin de Boemerang staat. Foto Henk Butink

Op de plaats van het kruis werd op woensdag 6 september, rond 9 ’s morgens, Koop Peters op 43 jarige leeftijd, vader van vijf kinderen, als represaillemaatregel in de rug neergeschoten en overleed hier ter plaatse.

Koop Peters komt voor op De Erelijst van Gevallenen 1940 – 1945 bij de ingang van de Tweede Kamer, zie: http://www.erelijst.nl/koop–peters

Koop Peters en Jantje Sloots fotocollectie H. Wessels-1800pix

Koop Peters en Jantje Sloots, fotocollectie H. Wessels

 

De Provincialeweg (N201) nog als klinkerweg. Ongeveer ter hoogte van de vrachtauto moet de weg opengebroken zijn geweest. Links de Speeltuin, nu de plaats van Hotel Mijdrecht Marickenland. Foto uit 1950, bron Mijdrecht Toen en Nu/Henk Gille.

De dag voor 6 september 1944 was het Dolle Dinsdag, foute Nederlanders sloegen op de vlucht en de bezetter werd behoorlijk nerveus. In de nacht daarop had het Verzet hier in de Provincialeweg een gleuf over de volle breedte van de weg gegraven.

Toen de Duitsers de obstructie ontdekt hadden dwongen ze een tiental mensen uit de buurt de weg weer dicht te maken. Toen het werk bijna klaar was werden ze door de Duitsers op een rij gezet, kennelijk om hen te fusilleren. Om onbekende reden liep het anders. Alleen Koop Peters werd uit de rij gehaald en meegenomen en al lopend  in de rug neergeschoten. De anderen moesten het karwei afmaken.

Koop Peters-kruis

Elk jaar wordt op 4 mei bij het kruis door het bedrijf S.C Johnson Europlant een bloemenhulde gebracht. Foto Henk Butink

Noorder Hoeve ca. 1924. Bron: Mijdrecht Toen en Nu

De plaats was nabij de Noorder Hoeve met daarnaast een landarbeidershuisje. In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd de bebouwing afgebroken toen de S.C Johnson Europlant werd gebouwd. Het kruis kon blijven staan omdat het in de tuin van het fabriekscomplex kwam te liggen.

Een van de drie Gedenktafels op het plein voor het Raadhuis in Mijdrecht. Onder; de vermelding van de gevonden notitie en de naam Koop Peters 11 april 1901 – 6 september 1944.

In het rijksarchief te Utrecht bevindt zich een notitie in een map over ‘gefusilleerden en exercitieterreinen’ met de tekst ‘AAN DEN PROVINCIALE WEG NABIJ HET DORP IS EEN GOEDE VADERLANDER ALS REPRESAILLEMAATREGEL DOODGESCHOTEN’. De heer Rouwenhorst vond de tekst bij zijn historische speurtocht en heeft deze tekst voorgesteld voor de Gedenktafels op het plein voor het Raadhuis.

 

Koop Peters-graf op Janskerkhof

Koop Peters ligt begraven op het kerkhof bij de Janskerk, in Mijdrecht. Op de foto zijn graf enkele dagen na 6 september 2004, 60 jaar na zijn dood. Het grote boeket bloemen is van de gemeente De Ronde Venen. Foto Henk Butink


Meer lezen over Koop Peters in het kwartaalblad van de Historische Vereniging “De Proosdijlanden”: De Proosdijkoerier, 2004 nummer 3. Vanaf blz. 75 t/m 81.


Ontvangen reactie