GT: 2022, Anjerperk Veteranen De Ronde Venen

Stationsweg (in groenstrook), Mijdrecht

 

Om aan de invulling van Veteranendag meer inhoud te geven werd in 2021 door de gemeenteraad van De Ronde Venen besloten een plaats aan te wijzen om veteranen te eren en te herdenken.

Op dinsdag 31 mei 2022 werd door burgemeester M. Divendal, vergezeld door veteranen uit de Ronde Venen, het gedenkteken in gebruik genomen. Zie onderaan de pagina voor de verslaggeving in de media.

Het gedenkteken is uitgevoerd in drie vormen waarin witte anjers zijn geplant (en regelmatig worden ververst). De middelste vorm heeft de letter V (veteraan). Achter staat de plaquette en de vlaggenmast met de veteranenvlag.

De middelste vorm heeft de letter V (veteraan)

Plaquette

De plaquette achter het perk met de anjers.

De plaquette toont het logo van de ‘Veteranen De Ronde Venen’ met rechts een knielende militair in volle gevechtsuitrusting. Op de linkerschouder ziet u het land van afkomst, NLD , de internationale code (ISO) voor NederLanD.

De tekst op de plaquette luidt:

Hier eren wij alle veteranen
die zich hebben ingezet voor vrede
en veiligheid wereldwijd.
Wij gedenken ook de militairen
die het hoogste offer hebben gebracht.

Het krachtige silhouet van een militair in actie.

De Anjer

Informatiebord over het symbool van de Witte Anjer. Inmiddels staat dit bord er niet meer.

Het informatiebord met het logo van de ‘Nationaal Comité Veteranendag’ en het logo van de hoofdsponsor ”vfonds’. De tekst luidt:

De Witte Anjer
is het nationale symbool
voor erkenning en waardering
voor de Nederlandse Veteraan

Witte anjer als symbool

Bron: Wikipedia

Een witte anjer was oorspronkelijk het symbool van verzet. Dit gebruik stamt uit de eerste oorlogsmaand van bezet Nederland. Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld had al sinds zijn studententijd de gewoonte zich met een witte anjer te tooien. Op 29 juni 1940, de verjaardag van prins Bernhard, droegen veel Nederlanders daarom demonstratief een witte anjer. Standbeelden van leden van het Koninklijk Huis werden onder bloemen bedolven. In Amsterdam werden bloemen gelegd bij het Emma-monument. Bij het gesloten paleis Soestdijk werden bloemen aan de hekken aangebracht.

Uit waardering voor dit initiatief van het Nederlandse volk bleef prins Bernhard, ook na de oorlog, een witte anjer in het knoopsgat van zijn burgerkostuum dragen. De witte anjer werd daardoor ook het symbool van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat nog steeds de Zilveren Anjers uitreikt.

Prins Bernhard nam jaarlijks het traditionele nationale bevrijdingsdefilé in Wageningen af. Na zijn overlijden in december 2004 namen Erik Kuiper en Fred Janssen (oud-UNIFIL-militairen) het initiatief om in Wageningen de witte anjer te dragen als herinnering aan de prins. Vanwege de lovende commentaren ontstond het initiatief om de witte anjer blijvend te verbinden aan veteranen en de Nederlandse Veteranendag. De anjer was symbool van verzet en wordt nu symbool voor respect en waardering voor veteranen.

Veteranenvlag

Het Anjerperk Veteranen De Ronde Venen. De vlaggenmast heeft de Veteranenvlag.

Samenhang

Het Anjerperk Veteranen De Ronde Venen, met de witte anjers in samenhang met de koningin Wilhelminabank.

 

De ingebruikneming in de media

De Groene Venen van 3 juni 2022. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Nieuwe Meerbode van 8 juni 2022. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

In de buurt.

Voor het Anjerperk Veteranen De Ronde Venen staat de Wilhelminabank (1948). Al zittend op de bank, is er volop gelegenheid om in gedachten de veteranen te eren en te gedenken.

Op het midden-eiland van de rotonde staat de Verbondenheid van acht kernen van Jan van Schalkwijk.

Op de muren van de brandweerkazerne het kunstwerk Negen keramische platen van Norman Trapman.