Luisterprogramma: “Balsem voor de ziel”

Quatuor Messiaen-1800pix

Olivier Messiaen (Frans componist 1908-1992) laat de engel in zijn opera Saint François d’Assise (1983) de woorden zingen: “

…Als je tot God spreekt met muziek, zal hij je met muziek antwoord geven. Leer de vreugde van de gelukzaligen kennen door de zoetheid van klank en kleur… Hoor deze muziek die het leven ophangt aan de toonladders van de hemel, hoor de muziek van het onzichtbare…

Met deze woorden in gedachte heb ik muziekfragmenten uitgekozen om u te laten horen. Ik wil graag toelichten waarom deze muziek voor mij is “als balsem voor de ziel”. Ik geef bepaald geen muziekles maar wel enige achtergrond informatie daar waar nodig. Ook laat ik muziek horen die voor mij verbonden is geraakt aan (historische) gebeurtenissen zoals de moord op president Kennedy op vrijdagavond 22 nov. 1963 of de crematie van een heel goede vriend. Of muziek – in bizarre omstandigheden – waarbij de wereldpremière te midden van 5000 gevangenen in de open vrieslucht plaats vond in het concentratiekamp Görlitz (15 jan.1941).

Ik wil graag bekende en minder bekende muziek laten horen, uit alle tijden, zowel zeer ingetogen als uitbundig, religieuze en seculiere muziek.

Ik laat werken horen van Monteverdi, De Morales, Bach, Beethoven, Haydn, Grieg, Verdi, Schumann, Messiaen, Honegger, Mascagni, Mahler, Richard Strauss, Britten, Herman Finkers, kerkmuziek uit het Midden Oosten & Rusland en muziek van de Navajo indianen.

Er is een muzieklijst beschikbaar zodat u in staat bent om CD’s te lenen of zelf aan te schaffen.

Meer informatie

Het luisterprogramma kan in overleg worden samengesteld.

Concept persbericht luisterprogramma Balsem voor de Ziel

Een voorbeeld van een luisterprogramma: Speellijst en tekst – Muziek balsem voor de ziel – Brahmshof 01-2016

De Zaaier Van Gogh-1800pix

De Zaaier, Vincent van Gogh. Passend bij een van de muziekstukken in het luisterprogramma.