Nieuws

Op deze pagina vindt u nieuws of meldingen van bewerkingen op mijn webwerf en van de sectie “Rondleiding” van de website Vrienden Monument Johannes de Doper .
Aanvullingen en wijzigingen worden gemeld.

De volgorde is van nieuw (boven) naar oud (helemaal onder).

 

 


2024


9 mei 2024

Aanvulling in de kunstgalerij: 1) Eindelijk heb ik het anjerperk optimaal in beeld kunnen brengen (met verse anjers) zie Anjerperk Veteranen De Ronde Venen.

2) De nieuwbouw van het transformatorstation aan de Groenlandsekade Vinkeveen is zover gevorderd dat het kunstwerk Stieren van Adriaan van de Weijden (uit de opslag) weer op de gevel prijkt.

19 maart 2024

Nieuw in de kunstgalerij: Plaquette Hugo de Vries in het Hugo de Vriespark te Abcoude.

Onthuld door burgemeester Maarten Divendaal op vrijdag 15 maat 2024.

Dit werk (1937) is afkomstig van de Hortus Botanicus A’dam

18 maart 2024

Nieuw in Mijn Presentaties de audiovisuele-show Vincent van Gogh

Beschikbaar;  medio februari 2025: 

Vincent van Gogh, zijn laatste twee en een half jaar in:

– Arles (20 februari 1888 tot eind april 1889);

– Saint-Rémy-de-Provence (8 mei 1889 tot 16 mei 1890);

– Auvers-sur-Oise (20 mei 1890 tot hij stierf op 29 juni 1890).

Hij schilderde in die periode 400 schilderijen (plus vele tekeningen).


2023


31 oktober 2023

Aanvulling in de kunstgalerij categorie oorlogsmonumenten: Vertalingen in het Engels van pagina Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II met de hulp van Google translate. De nieuwe pagina is:  2018 Memorial columns war planes WW II

10 oktober 2023

Aanvulling in de kunstgalerij categorie oorlogsmonumenten: Vertalingen in het Engels van pagina’s met betrekking tot het neerstorten van de Vickers Wellington op 5 mei 1940 in Wilnis met de hulp van Google translate. De nieuwe pagina’s zijn:   Memorial to fallen Canadia soldiers, Robert Moulton path, Memorial column Vickers Wellington 5 May 1940 en Bristol Hercules XVI engine monument.

9 oktober 2023

Aanvulling in het kunstgalerij menu: twee objecten Oorlogsmonument Abcoude-Baambrugge en de Stolpersteine in Abcoude zijn nu vanaf dit menu te selecteren en te bekijken.

8 oktober 2023

Nieuw in de kunstgalerij: twee objecten: Gevelsteen Ceres en de Zonnewijzer op/bij de Paulusschool, Abcoude. De Zonnewijzer en het kunstwerk Vogel en Zon (obs Piet Mondriaan) zijn beide van kunstenaar Rinus Duin.

U ziet er is steeds nog wat te ontdekken.

Dankzij de bijdrage van Coen Eggen, zoon van de kunstenaar, is de pagina van het beeld De Verrezen Heer (bijna) compleet.

3 oktober 2023

Nieuw in Mijn Presentaties is de audiovisuele-show Java & Bali.

Eerste voorstelling/beschikbaar op
8 februari 2024, 20.00-22.30 uur
in het Cursusproject De Ronde Venen
De Boei, Vinkeveen

 

30 september 2023

Nieuw in de kunstgalerij; het kunstwerk De Verrezen Heer (1986) van Gène Eggen op de begraafplaats in Abcoude.

Helaas is er tot nu weinig bekend over dit kunstwerk.
Dus heeft u meer informatie dan op de pagina is vermeld,
dan graag een e-mail naar; butink@wxs.nl. Hartelijk dank.

30 september 2023

Aanvulling in de kunstgalerij: mijn fotowerk (september 2023) van de kunstwerken in Abcoude.

Deze kunstwerken staan onderaan op de kunstgalerij index-pagina.

29 september 2023

Nieuw in Mijn Presentaties is de audiovisuele-show Buitenkunst in de gemeente De Ronde Venen.

Op verzoek gemaakt:
Een (nieuw) programma voor Rondeveners.

Aan bod komen alle kunstwerken (en een paar bijzondere banken) in de kernen Mijdrecht, De Hoef,
Nessersluis, Abcoude, Vinkeveen en Wilnis (de andere kernen van de gemeente hebben geen kunstwerken).

15 september 2023

Nieuw in de kunstgalerij: Een pagina over het Dijkgedicht van zangers DO ter gelegenheid van ’20 jaar dijkverschuiving Wilnis’ op zaterdag 26 augustus 2023.

 

11 en 15 september 2023

De tentoonstelling ‘Het Overjordaanse’ (grenswijzigingen 1955) in Nijverdal

Deze kaart laat goed de omvang zien van de grenswijziging 1955. Dit jaar besteden we in onze 11e expositie aandacht aan de geschiedenis van deze gebieden, die vanaf 1955 deel uitmaken van de gemeente Hellendoorn.
Het gebied bestaat uit diverse onderdelen, waarvan de Eversberg, Groot Lochter en het industrieterrein ’t Lochter waarschijnlijk de bekendste zijn. Vaak wordt aangenomen dat het gaat om het gebied ten oosten van de Regge.
Maar het totale gebied is dus omvangrijker. Dit gebied werd in die tijd aangeduid met “Het Overjordaanse”. De gang van zaken rond de procedure om te komen tot deze grenswijziging over de periode 1924 tot 1955, beschrijven we in het boekje, dat bezoekers van de expositie gratis ontvangen.
We laten de geschiedenis en ontwikkeling van de verschillende gebieden zien en hebben daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en foto’s van Henk Butink (Groot Lochter) en Jan Lohuis (De Eversberg). Een deel van de gebieden hebben we al behandeld bij de expositie over de Wilhelminastraat/Kerkstraat, die laten we nu buiten beeld

Informatie afkomstig van: https://www.hkhn.nl/

In het kader van deze expositie door de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal de:

Audiovisuele-show “Groot Lochter, vroeger en nu”

Op boeiende wijze wordt een beeldverhaal met muziek vertoond die de historie (op hoofdlijnen) verteld van de voormalige erven (Groot) Lochter, Boomkate, Klein Lochter en Lukeshuis en de eerste jaren van de woonwijk Groot Lochter. Met historisch foto- en filmmateriaal zien we het gebied van vroeger veranderde in de woonwijk Groot Lochter. Onder zeer grote belangstelling werd deze show tweemaal eerder vertoond. In 2013 in het wijkcentrum van Groot Lochter “De Vleugel” t.g.v het 40 jarig bestaan van de wijkvereniging en een jaar later bij de Historische Kring Hellendoorn/Nijverdal.

Alle dia’s, foto’s en Super8-films uit de jaren 1960-1976 komen aan bod. In 1995 en 1996 heeft hij bij onze Kring al eens zijn beeldmateriaal laten zien, toen nog met een dia- en filmprojector. Maar in 2013 is al het beeldmateriaal gedigitaliseerd en is er een fraaie computergestuurde audiovisuele show van gemaakt.

De Smidse, Hoge Dijkje 4A, 7442 AE Nijverdal
Zondag 17 september 2023

Aanvangstijd: 14.30 uur, duur 60-70 min.
Presentator Henk Butink

15 augustus 2023

Op zaterdag 26 augustus, 20 jaar na de dijkverschuiving in Wilnis is er op de kade een activiteit en in het NME-centrum een pop-up tentoonstelling.  Het dijkgedicht zal afhankelijk van de weersomstandigheden ca. 3 weken zichtbaar zijn. Zolang kunt u in het NME-centrum de tentoonstelling zien. Omdat ik direct betrokken ben bij de pop-up tentoonstelling maak ik hier promotie voor deze gebeurtenissen.  Zie ook https://www.butink.nl/2009-water-aan-het-woord-elspeth-pikaar-maria-ikonomopoulou

26 juli 2023

Aanvulling op de website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: bij de beschrijving van het orgel staan nu ook foto’s van de restauratieproces. De meest recente foto is van de orgelkast die een kwartslag gedraaid is. Het plan is dat op Monumentendag 9 september 2023 het gerestaureerde orgel op feestelijke wijze weer in gebruik zal worden genomen.

27 maart 2023

Aanvulling bij de audiovisuele show ‘Sagrada Família’. Laatst bekend bouwplan vermeld en actuele foto’s geplaatst. Op 16 december 2022 kwamen de evangelistentorens van Markus en Lukas  gereed. De laatste twee (Johannes en Matteüs) zijn nu gepland voor dit jaar. De Christustoren (172,5 m)  is nu gepland voor 2026, honderd jaar na de dood van Gaudí.  Verdere afbouwplannen zijn niet bekendgemaakt.  In 2016 was het plan om de gehele basiliek gereed te hebben in 2026, maar Covid-19 gooide roet in het eten, bijna geen bezoekers, bijna geen inkomen om de bouw te bekostigen. Onder “Meer informatie” zijn enkele koppelingen om youtube filmpjes te bekijken, een aanrader.


2022


17 december 2022

Aanvulling bij de audiovisuele show ‘Sagrada Família’. Een koppeling is aangebracht naar tien nieuwe boekjes die op een fantastische manier het gehele bouwwerk beschrijven (in het Engels).  Met name de beschrijving van de hoofdingang; de Glorie-gevel. Het ontwerp ervan kwam dit jaar gereed, geheel volgens de beschrijving die Gaudí in zijn leven nog maakte. Alle boekjes (pdf-formaat) zijn te downloaden. Een echte aanrader. Wanneer de bouw van deze gevel begint en gereed komt is nog niet duidelijk. Wel zijn twee evangelistentorens gisteren op 16 december gereed gekomen en werden de lichten ontstoken na een kerstconcert in de basiliek. Jaren vertraging door de Covid-pandemie.

25 november 2022

Vervanging in Mijn Presentaties van de audiovisuele show over Salvador Dalí door: De Dalí Driehoek
Het programma over Dalí vertoonde ik al een paar jaar, maar is nu qua promotie gelijk gemaakt aan de Catalaanse.  Op woensdag 8 maart 2023, 20.00 uur wordt deze vernieuwde versie (met fotowerk uit 2019) vertoond in het Cursusproject De Ronde Venen, De Boei in Vinkeveen.

22 mei 2022

Nieuw in Mijn Presentaties is de audiovisuele-show Rondje Ronde Venen.
Dit programma vertoon ik al een paar jaar, maar werd hier niet vermeld omdat het een onderwerp niet algemeen is maar specifiek voor de Ronde Venen. Gezien de reacties wil ik deze presentatie ook hier promoten.

26 augustus 2022

Aanvulling in de kunstgalerij: Een pagina over de gesneuvelde Kees Zaal, huzaar met foto van zijn grafsteen op het rk kerkhof te Vinkeeven. Koppelingeen naar deze pagina op de pagina’s Gedenktafels en Ooorlogsmonument Vinkeveen.

17 augustus 2022

Aanvulling in de kunstgalerij: Het kunstwerk Stieren (1959) is nu tijdelijk opgeslagen nadat het transformatorstationsgebouw is afgebroken. Het werk zal weer een plaats vinden in de nieuwbouw ter plaatse.

7 juli 2022

In de kunstgalerij is het Anjerperk Veteranen De Ronde Venen toegevoegd. Het is een gedenkteken om de veteranen te eren en te herdenken. Het werd op 31 mei 2022 in gebruik genomen. Het gedenkteken is aangelegd voor de Wilhelminabank (1948) aan de Stationsweg in Mijdrecht.

26 februari 2022

Op de kunstgalerijpagina 1972 Gevelobjecten Hoflandscholencomplex zijn twee objecten toegevoegd, te weten vlinders en vissen. Deze objecten zitten aan de achterzijde (te zien vanaf achterpad van de flat). Met dank aan mevrouw Lisette Sjouken voor de foto van de vlinders.

Op de kunstgalerijpagina  Geveldecoratie Vier Evangelisten  is een afbeelding toegevoegd waarop de stier is uitgelicht ter verduidelijking.

17 februari 2022

De kunstgalerij heeft een kwaliteitsimpuls gekregen dankzij de recente bijdrage van mevrouw Lisette Sjouken. Nu we meer namen hebben kunnen tevens concluderen dat onze gemeente nog meer werk bezit van genormeerde kunstenaars. In aanvulling van het nieuws gisteren kunnen de volgende kunstenaars worden toegeschreven aan:

    1. Hoorn des Overvloeds aan Joop Puntman
    2. Geveldecoratie Proostdijschool aan Henk Tieman.

16 februari 2022

Dankzij informatie van mevrouw Lisette Sjouken is de kunstenaar van de wanddecoratie van het Hoflandscholencomplex bekend geworden te weten Piet Schoenmakers. Tevens is via haar duidelijk geworden dat het kunstwerk Keramische wanddecoratie “De Springbok”  in De Hoef niet van Herm Driessen is maar ook van Piet Schoenmakers. .

16 februari 2022

In Mijn Presentaties zijn de pagina’s AV-shows Barcelona, Gaudí en Sagrada Famíla aangepast. De koppeling naar de website van Marta Rubio is gewijzigd, haar website heet nu Barcelona met Marta (i.p.v. Hola Barcelona). Ga naar Barcelona met Marta van deze échte Barcelonesa, over over de stad en Catalonië. Een aanrader.


2021


11 december 2021

In Mijn Presentaties is de AV-show Sagrada Família geactualiseerd met een schermafdruk van de livestream van de inauguratie van de Mariatoren op 8 december.

23 november 2021

Nieuw in de kunstgalerij:: 1960 Gevelsteen voormalige politiebureau Vinkeveen. Dankzij een tip (en foto’s) van mevrouw A. Ch. van Golen-Koster. Dank daarvoor.

22 november 2021

Aanvulling in de kunstgalerij: De pagina over de zes Binnenlandse Strijders, die omkwamen op de bevrijdingsdag 5 mei 1945  is bijgewerkt met de (digitale) vermelding van Dirk van Vliet op de Erelijst. Dit is dankzij de inspanning van Jan Rouwenhorst deze zomer alsnog tot stand gekomen.

20 november 2021

In Mijn Presentaties is de AV-show H. Land in Bijbelverhalen is bij de onderwerpen de begeleidde muziek nu vermeld.

24 oktober 2021

In Mijn Presentaties is de AV-show Sagrada Família geactualiseerd met foto’s van de laatste stand van de bouw (13 oktober 2021).  De bouw ligt nu voor 4 jaar stil, maar de Mariatoren komt dit jaar wel klaar. Verder een nieuwe aanrader vermeld: een tour met Robbert Reurings in de Sagrada Família, zowel virtueel als ter plaatse. Beslist doen! Beide heb ik zelf gedaan vandaar de aanbeveling.

5 augustus 2021

Aanvulling in de kunstgalerij: De kunstenaars Lolke van der Bij en Marianne van Dedem van het Gevelobject “Verbinden”, Wilnis (2016) hebben een eervolle opdracht voor een nieuw kunstwerk in Uithoorn. Nieuwe Meerbode van 4 augustus 2021.

22 mei 2021

Aanpassing datering kunstwerk Vrouw met korenaren van José Pirkner. De heer Theo van Berkel, beheerder van de website Kijken naar Beelden in Nederland en over de grens, maakte mij attent (dank daarvoor) op een foto in nr. 40 van de Angstelkroniek (november 2013) waarop het bedrijfspand van de Boerenleenbank aan de Hoogstraat in Abcoude te zien is. Deze foto is volgens het onderschrift gedateerd op 1962.

22 mei 2021

Nieuw in Mijn Presentaties is de audiovisuele-show Griekenland. Boekingen vanaf 1 nov. 2021. Hopelijk staat de Covid-19-situatie dat weer toe.

17 mei 2021

Aanvulling in de kunstgalerij: De wandeling van 8 km rondom het monument Water aan het Woord beschreven in het Algemeen Dagblad (AD) editie Groene Hart van 17 mei 2021. Helemaal onderaan de pagina.

13 mei 2021

Koppeling aangebracht naar een video van de fietstocht van de burgemeester en de kinderburgemeester langs de gedenktekens aan de hand van de Fietsroute 75 jaar Vrijheid kaart (koppeling onderaan de pagina).

12 mei 2021

Nieuw is het Gedenkteken voor Jan Berkelaar. De brug in Vinkeveen nabij het huis (verdwenen) waar hij woonde is naar hem vernoemd. Een eerherstel na 77 jaar. Onthulling was op 4 mei 2021.

7 mei 2021

Begin mei is een toepasselijke tijd om bezig te zijn met het onderwerp Tweede Wereldoorlog. Vooral het internet afgezocht.

Naast een versie in het Nederlands is er nu ook een Engelse versie van het Herdenkingskruis fusillade Koop Peters: GT 1944, Memorial cross fusillade Koop Peters.  Het werd vertaald door Berto van Veen met de hulp van zijn dochter Melinda van Veen MacLean. Deze versie is vooral bedoeld voor de Engelstalige familieleden.

Nieuwe informatie opgevoerd van de oorlogsslachtoffers: Cobus ten Haken, Gerrit van Heeringen. Verder zijn afbeeldingen van de Erelijst gevallenen 194-1945 aangebracht. Bij dit onderzoekwerk bleek dat Dirk van Vliet niet wordt vermeld, een omissie. Jan Rouwenhorst gaat actie ondernemen. De informatie-elementen over de zes Binnenlandse Strijders zijn samengevoegd op één pagina. Op andere pagina’s zijn koppelingen naar deze pagina gemaakt (waar van toepassing).

In de pagina Gedenktafels is een koppeling gemaakt naar het Joods Monument voor de familie Heijmans. NB.  Stolpersteine voor deze familie zijn gepland. Persoonsnamen hebben een koppeling gekregen naar hun betreffende info-pagina. Bij het Oorlogsmonument in Vinkeveen is vermeld dat Jan Berkelaar ontbreekt.

        Verder her en der kleine aanpassingen en/of correcties

5 mei 2021

Vernieuwing van pagina Herdenkingskruis fusillade Koop Peters. Het oude kruis is vervangen door een nieuwe. Foto’s van vanmorgen zijn opgevoerd en het artikel van Jan Rouwenhorst dat hij recent schreef over Koop Peters.

4 mei 2021

Aanvulling bij het Oorlogsmonument van Vinkeveen. Er is een melding gemaakt van verzetsstrijder Jan Berkelaar die alsnog – na 77 jaar – aan de Erelijst gevallenen 1940-1945 is toegevoegd. Bij de oorlogsmonument beschrijving zijn afbeeldingen toegevoegd van de gekalligrafeerde namen en de vermelding in de digitale Erelijst (helaas niet volledig, ik zoek nog verder).

4 maart 2021

Aanvulling op de website Vrienden van het Monument Johannes de Doper met de vondst van een tekening van de kerk van de architect Alfred Tepe (1875-1882/1899).

12 januari 2021

Aankondiging dat tot nader orde er geen optredens zullen zijn. Ik maak weer afspraken voor de periode ná 21 oktober 2021. Ik behoor tot de risicogroep, vandaar. Ik vraag om uw begrip.

10 januari 2021

Aanvulling in de kunstgalerij: twee damhekken aan de Bovendijk, Wilnis

3 januari 2021

Aanvulling in de kunstgalerij: foto’s van de jaarwisselingsschade aan het kunstwerk: Water aan het Woord (2009). Een aanslag op alle Wilnissers die getroffen of betrokken waren bij de dijkverschuiving van 2003.


2020


21 december 2020

Nieuw in Mijn Presentaties is de AV-show Aremnië & Georgië, (echter voorlopig geen boekingen).

19 december 2020

Aankondiging in Mijn Presentaties dat tot nader orde er geen optredens zullen zijn. In het najaar van 2020 was dit al het geval en ik verwacht dat pas vanaf september 2021 de Covid-19 situatie zodanig is dat presenteren weer mogelijk is (na de vaccinatie). Ik behoor tot de risicogroep, vandaar. Ik vraag om uw begrip.

10 december 2020

1989 Duet, Dorothé Jehoel

Nieuw in de Kunstgalerij: 1989 Duet, Dorothé Jehoel , kunstwerk op het bedrijfsterrein van Johnson Wax Europlant. Omdat dit werk toch te zien is vanaf de openbare weg is het alsnog opgenomen in de kunstgalerij. Het kunstwerk is het beste te zien vanaf de Provincialeweg ter hoogte van Hotel Mijdrecht Marickenland. Het kunstwerk staat rechts van de Boemerang. Op het wandelpad over de oude spoorlijn is het van opzij te zien (weliswaar door de bomen/struiken heen).

2 december 2020

Aanvulling op de website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: foto’s vervanging van de verlichting van het torenuurwerk op maandag 23 november 2020.

21 november 2020

Nieuw in de Kunstgalerij:: 196n Kievit, kunstenaar onbekend, markeringsobject op het recreatieterrein aan de Wilnisse Zuwe ter hoogte van boerderij met huisnummer 34. Het fotowerk is uit 2005/2007. Opvoering in de kunstgalerij is eigenlijk ‘achterstallig onderhoud’. Van dit kunstwerk is niets bekend, alle informatie is meer dan welkom, naar e-mail butink@wxs.nl

9 november 2020

Aanvulling in de kunstgalerij: foto’s van de Stolpersteine in Abcoude van Naatje en Rebecca Goldsmit voor het pand Hoogstraat 30. NB: tijdelijk nog op de rechtehoek hoek van het pand Hoogstraat 32, worden nog teruggeplaatst nu de herbouw van pand Hoogstraat 30 klaar is.

5 november 2020

Mededeling op Mijn Presentaties dat er geen AV-shows, voor het najaar 2020, in verband met de Covid-19 situatie worden gegeven.

10 oktober 2020

Aanvulling in de Kunstgalerij: foto’s van het Johannes de Doperbeeld op het Janskerkplein in Mijdrecht, na de definitieve plaatsing op 10-10-2020.

13 september 2020

Nieuw in de Kunstgalerij: het Johannes de Doperbeeld op het Janskerkplein in Mijdrecht, onthuld op Open Monumentendag 12 september 2020. Opmerking; het beeld zal op korte termijn opnieuw geplaatst worden. Dan worden van het beeld nieuwe (detail)foto’s gemaakt en hier geplaatst.

12 september 2020

Nieuw in de Kunstgalerij: het op 4 september opgevoerde gevelobject De Schepping is vervangen door de ‘Hoorn des Overvloeds’. Er was al twijfel over het onderwerp van het kunstwerk uit ca.1960. Dankzij de hulp van Peter Andriessen (oud-rector van het VLC) is er duidelijkheid gekomen.

NB. Midden volgende week wordt het nieuwe beeld ‘Johannes de Doper’ op het Janskerkplein in Mijdrecht in deze Kunstgalerij opgenomen. Het prachtige beeld is vandaag onthuld.

4 september 2020

Nieuw in de Kunstgalerij: het nieuwe hekwerk van het Janskerkhof te Mijdrecht en het gevelobject ‘De Schepping’ op de gevel van het VLC Mijdrecht (dit object ontbrak nog)- zie ook 12 sept.

12 augustus 2020

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Aanvulling  onder Mijn presentaties: melding van de virtuele AV-show, gegeven op woensdag 12 augustus vanuit de Janskerk te Mijdrecht. Het onderwerp van deze Zomerschool sessie was “Een Rondje Ronde Venen, langs de binnenring”. De uitzending is tijdelijk nog te zien: https://www.youtube.com/watch?v=RWKw1zw0v_E

De presentatie begint bij 2:00 min.

10 juli 2020

Aanvulling  onder Gedenktekens: Monument Bristol Hercules XVI-motor: een herinnering aan Piet Kroon die op 4 juli is overleden.

26 juni 2020

Aanvulling bij het graf van Koop Peters  op pagina https://www.butink.nl/gt-1944-herdenkingskruis-fusillade-koop-peters  de route op het kerkhof aangegeven: na binnenkomst, neem het eerste grindpad rechts, daarna weer het eerste grindpad recht. Op de hoek waar het grindpad linksaf gaat ligt het graf. (zelf heb ik enkele malen tevergeefs naar het graf gezocht vandaar deze vermelding).

Begin juni 2020

Nieuwe pagina’s op de website Vrienden van het Monument Johannes de Doper:

“Toelichting bij de nieuwe kerkramen”  door C. Verwoerd. Onderwerp uit het boek “Kerkgeschiedenis van de parochie Sint Johannes de Doper”..

“Driehuis in 1870” door C. Verwoerd (1970). Onderwerp uit het boekje “100 jaar r.k. Lagere School Mijdrecht-Wilnis”.

“De oude kerk (1782-1876)”  uit bronnen van meerdere auteurs: beeld en tekstredactie: Henk Butink

Begin mei 2020

De volgende onderwerpen zijn begin mei gemaakt, bijgewerkt en/of aangevuld:

https://www.butink.nl/bk-1970-ca-vrouw-met-korenaren-jose-pirkner

https://www.butink.nl/2019-wuivend-riet-en-deinende-sloepjes-loes-heebink

https://www.butink.nl/fietsroute-75-jaar-vrijheid-de-ronde-venen

https://www.butink.nl/gt-stolpersteine-abcoude

https://www.butink.nl/gt-oorlogsmonument-abcoude-baambrugge-g-van-walbeek-j-vluggen

https://www.butink.nl/gt-1945-monument-1940-1945-mijdrecht-j-f-vermeulen

https://www.butink.nl/1995-2007-drie-gedenktafels-arnoud-beerends-willem-van-der-horst-martin-van-amerongen

https://www.butink.nl/gt-1944-herdenkingskruis-fusillade-koop-peters

https://www.butink.nl/2018-gedenkzuilen-oorlogsvliegtuigen-wo-ii-de-ronde-venen

https://www.butink.nl/gt-1948-oorlogsmonument-vinkeveen-cephas-stauthamer

https://www.butink.nl/gt-2003-monument-voor-omgekomen-canadese-militairen-edwin-merks

2 mei 2020

Nieuwe pagina op de website Vrienden van het Monument Johannes de Doper met een overzicht van problemen met kerktorens in De Ronde Venen. Wist u dat onze kerktoren 8 cm uit het lood stond in 1935?  Lees hier over het land van de vallende torens.

20 april 2020

De informatie over het monument (Rondleiding Binnen/Buiten) op de website Vrienden van het Monument Johannes de Doper is nu ook toegankelijk gemaakt met een 360-graden panoramaIn april 2020 is deze nieuwe mogelijkheid gepromoot.

19 april 2020

Correctie voor Fietsroute 75 jaar Vrijheid De Ronde Venen: het telefoonnummer van het Poldermuseum (Jan Compier) is fout: moet zijn 0297 58 24 64.

11 maart 2020

Aanvulling op de Fietsroute 75 jaar Vrijheid De Ronde Venen: de fietskaart is af te halen bij de recpetie van het gemeenhuis te Mijdrecht.

9 maart

Begonnen met het opladen van mijn fotoarchief “De Ronde Venen” op de beeldbank van de “Historische vereniging De Proosdijlanden” onder de rubriek objecten. Foto’s zijn voor iedereen beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bij publicatie graag naamsvermelding Foto Henk Butink.  Deze werkzaamheden zullen geruime tijd in beslag nemen. Zie voor de voortgang de beeldbank.

3 maart 2020

Aanvulling bij de Fietsroute 75 jaar Vrijheid De Ronde Venen. De fietskaart was niet altijd bijgevoegd (wat de bedoeling was) bij de bezorging van weekblad De Groene Vener editie 28 februari 2020. Daarom is de fietskaart hier beschikbaar (tweezijdig dubbelgevouwen A4). 

25 februari 2020

Aanvulling in de Kunstgalerij: Een nieuw optie-menu naar gedenktekens en oorlogsmonumenten behorende bij de Fietsroute 75 jaar Vrijheid De Ronde Venen, die u als bijlage bij de lokale krant heeft ontvangen. U kunt vóór, tijdens of na afloop van de fietsroute, bijbehorende informatie over de objecten gemakkelijk vinden.

8 februari 2020

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Enkele foto’s opgeladen bij  Foto’s van Concerten van het 3e Lustrumconcert van het regiokoor De Ronde Venen op zondagmiddag 26 januari 2020

2 februari 2020

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Bij het kerkraam De smalle en de brede weg is een artikel vermeld (onderaan). in het blad Material Religion, The Journal of Objects Art and Belief.

Het onderwerp Transilluminations: Making the Transcendent Transparent is geschreven door Prof. Em. Jojada Verrips van de Universiteit van Amsterdam. Het gaat over Openbaring hoofdstuk 21 waarin het Hemelse Jeruzalem in detail is beschreven door Johannes de evangelist.  Op bladzijde 10 heeft hij een foto van ons kerkraam geplaatst. Het is te lezen (in het Engels) via koppeling: https://doi.org/10.1080/17432200.2019.1696559

29 januari 2020

Aanvulling in Mijn Presentaties – AV-show El Camino de Santiago de Compostella – de muzieklijst is nu beschikbaar. Op 31 januari 2020 en vernieuwde versie geplaatst.

23 januari 2020

Aanvulling in de Kunstgalerij bij Damhekken: tekening van damhek Boogaard bij activiteit Boerderij bezoeken in het boek 50-dingen in de natuur die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde


2019


31 december 2019

Aanvulling in Mijn Presentaties – AV-show Nederlanders in Sint-Petersburg – met het boek van Nicole Harmsen “De Rusluie een familiegeschiedenis”en het boek van Karina Meeuwse over “Opkomst en de ondergang van de Ruslui”.

21 december 2019

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Foto’s van het bezoek aan de expositie over het Buismanbusje van 14 september 2019 tot 11 januari 2020 (gebouw “Sluuspoort”, Handelskade 25, 8064 DV, te Zwartsluis) in de beschrijving van het kerkraam: https://www.vriendenmonument-johdedoper.nl/rondgang-binnen/de-parabel-van-het-penningske-van-de-weduwe/

18 december 2019

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Plaatsing reportage foto’s van het Kerstconcert door de Mastreechter Staar op zondag 15 december 2019, onder de aankondiging van het concert van het Neva ensemble.

24 november 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij: foto van de dijkverschuiving Wilnis 2003 in Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand, zie hier.

24 september 2019

Aanvulling in Mijn Presentaties, vermelding van het (reis)boek “Catalonië en Barcelona” van Edwin Winkels bij de AV-shows Barcelona en Salvador Dalí.

11 september 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij, pagina Over de kunstgalerij met de rubriek in de Groene Venen (weekblad) “Beste Burgemeester”. Hij doet een aanbeveling.

29 september 2019

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Plaatsing van een foto (bron Johan Spek) van de vitrine over ons kerkraam in de tentoonstelling over het Buismanbusje van 14 september 2019 tot 11 januari 2020, in gebouw “Sluuspoort”, Handelskade 25, 8064 DV, te Zwartsluis. Zie onderaan op de pagina: https://www.vriendenmonument-johdedoper.nl/rondgang-binnen/de-parabel-van-het-penningske-van-de-weduwe/

Inmiddels zijn er eigen foto’s: zie boven bij  21 december 2019.

27 september 2019

Nieuw in de Kunstgalerij onder Gedenktekens: Monument Bristol Hercules XVI-motor van de Vickers Wellington die op 5 mei 1943 neerstortte. De motor is naast de Gedenkzuil geplaatst. De gedenkplaats is bij de rotonde van de N212 en de Mijdrechtse Dwarsweg, links naast de ingang van de parkeerplaats. De onthulling vond op 26 september 2019 plaats.

23 september 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij bij Lam Gods, Frans Fritschy met het persbericht van de gemeente De Ronde Venen dat de verplaatsing van het beeld niet door gaat.

20 september 2019

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Vermelding van de expositie over het Buismanbusje van 14 september 2019 tot 11 januari 2020, is er in gebouw “Sluuspoort”, Handelskade 25, 8064 DV, te Zwartsluis in de beschrijving van het kerkraam: https://www.vriendenmonument-johdedoper.nl/rondgang-binnen/de-parabel-van-het-penningske-van-de-weduwe/

4 september 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij bij Herdenkingskruis fusillade Koop Peters. Een koppeling aangebracht naar het artikel van Jan Rouwenhorst over Koop Peters op pagina 14 en 15 van de Nieuwe Meerbode van 4 september 2019 : 75 jaar na de gebeurtenis.

21 augustus 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij bij Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WOII. Een eerbetoon aangebracht voor onderzoeker Chris van der Linden die op 20 augustus 2019 op 46 jarige leeftijd is overleden.

5 augustus 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij bij Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WOII. Het nieuwe informatiebord van het Rober Moultonpad (in de buurt van het voormalig spoorwegstation Wilnis). Deze vervangt het kleinere bord dat in april 2019 werd geplaatst naast het naambord van het pad. Het nieuwe bord staat verderop met mooi zicht naar de plaats van neerstorten.

3 augustus 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij bij Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WOII. De laatste twee Gedenkzuilen (5 en 6) zijn deze week geplaatst. Deze zuilen zijn voor de twee Duitse toestellen die in De Ronde Venen zijn neergestort.

2 augustus 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij in pagina “Over de Kunstgalerij“: krantenartikel in het Algemeen Dagblad regio Woerden over het onderhoud van de buitenkunst. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

24 juli 2019

Namen van kunstenaars (Lancel en Heebink) gecorrigeerd.

23 juli 2019

Over de kunstwerken en het onderhoud ervan vandaag op RTV Utrecht: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1947796/

In NOS Journaal van 12.00 uur vandaag is een korte samenvatting van de RTV Utrecht uitgezonden:  https://www.npostart.nl/nos-journaal/23-07-2019/POW_04056863. Begin van dit onderwerp bij 13.01 min.

17 juli 2019

Vanaf vandaag heeft mijn webwerf (website) een zogenoemd SSL certificaat. Hierdoor is de communicatie tussen u en de webwerf versleuteld en dus veilig. Dat is te zien aan https://butink.nl … en/of aan het slotje.

SSL-certificaat

SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’ en zorgt ervoor dat de verbinding tussen de bezoeker en de website versleuteld wordt. Hierdoor kan de data niet onderschept worden door anderen. SSL werd in het verleden voornamelijk gebruikt bij online betalingen, maar is tegenwoordig eigenlijk een must voor iedere website. Populaire browsers als Google Chrome en Firefox geven websites, die nog niet van een versleutelde verbinding voorzien zijn, steeds vaker de status als ‘niet veilig’.

7 juli 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij: Avondopnames van het kunstwerk (in aanbouw) Wuivend riet en deinende sloepjes van Loes Heebink in de wijk Vinkeveld te Vinkeveen.

6 juli 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij: Krantenartikelen over de verplaatsing van het Lam Gods beeld en Groot onderhoud van de kunstwerken; zie resp. https://www.butink.nl/1962-lam-gods-frans-fritschy en https://www.butink.nl/over-de-kunstgalerij. De aanvulling vindt u onderaan op de pagina.

2 juli 2019

Nieuw in de Kunstgalerij: 1959, Stieren. Adriaan van der Weijden.   Zelfs na 15 jaar werken aan deze Kunstgalerij ontbrak dit bestaande kunstwerk nog. Bij deze goed gemaakt.

10 mei 2019

Nieuw bij Presentaties: AV-show:  Camino de Santiago, Eerste vertoning in het cursusproject Benschop/Polsbroek op 10 december 2019.  Vanaf die datum algemeen beschikbaar.

7 mei 2019

Actualisering Kunstgalerij: Bestrating van het kunstwerk van Loes Heebink in Vinkeveen (wijk Vinkeveld) is klaar en fotografisch gedocumenteerd. Zie: https://www.butink.nl/2019-wuivend-riet-en-deinende-sloepjes

3 mei 2019

Aanvulling bij Gedenktekens:  Het Robert Moultonpad, vernoemd naar de piloot van het Vickers Wellinton oorlogsvliegtuig, omgekomen op 5 mei 1943 in Wilnis. Zie: Monument voor omgekomen Canadese militairen en Gedenkzuilen Oorlogsvliegtuigen WO II.

25 april 2019

Nieuw bij Presentaties: AV-show Israël. Eerste vertoning in het cursusproject De Ronde Venen in de Boei te Vinkeveen op 30 oktober 2019 van 20.00 tot 22.30 uur. Vanaf die datum algemeen beschikbaar.

1 april 2019

De Groene Venen, weekblad voor De Ronde Venen besteedde aandacht aan het derde optreden in Het Schip. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

15 maart 2019

Afsluiting ‘Gaudí en de Amsterdamse School’  expositie op zondag 31 maart 2019, het Museum Het Schip, Amsterdam

Ter afsluiting van de tentoonstelling mocht ik voor de derde keer de audiovisuele show Sagrada Família presenteren. Klik op de afbeelding voor een vergroting van de aankondiging.

14 maart 2019

De door mij aangekondigde presentatie “Rondje Ronde Venen” in het Buurtcafé van Vinkeveen op 28 maart 2019 gaat definitief NIET door omstandigheden bij de organiserende partij Tympaan-De Baat.

10 maart 2019

De door mij aangekondigde presentatie “Rondje Ronde Venen” in het Buurtcafé van Vinkeveen op 28 maart 2019 gaat waarschijnlijk niet door, door omstandigheden bij de organiserende partij Tympaan-De Baat.

1 maart 2019

De laatste week de Kunstgalerij helemaal nagelopen en hier en daar aanvullingen aangebracht en koppelingen hersteld. Bij gebruik van een Ipad en de Safari browser is gebleken dat de locatie functie (plaats van kunstwerk) niet altijd correct werkt.  Het probleem is niet goed vast te stellen omdat het soms wel en soms niet goed werkt.

17 februari 2019

Aanvulling in de Kunstgalerij: bij de Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II: is de zuil aan de Poeldijk en de Tienboerenweg aan de pagina toegevoegd met foto’s van 15 en 17 feb. 2019.

3 februari 2019

Nieuw in de Kunstgalerij: Kunstwerk (in aanbouw) Wuivend riet en deinende sloepjes van Loes Heebink in de wijk Vinkeveld te Vinkeveen.

29 januari 2019

Aanvulling in Mijn Presentaties: bij de  AVshow Japan is de muzieklijst nu beschikbaar

22 januari 2019

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Enkele foto’s van het Nieuwjaarsconcert door het Regiokoor De Ronde Venen op zondag 20 januari 2019.


2018


14 december 2018

Aanpassing in Mijn Presentaties:  In de praktijk blijkt dat de audiovisuele show JAPAN (veel) te lang is voor een 2-uurs-programma.

Daarom wordt nu aangeraden om dit in twee delen te doen.

27 november 2018

Aanpassing in Mijn Presentaties: de drie programma’s  over Antoni Gaudí worden nu beter en duidelijker gepresenteerd:

1) Gaudí, zijn oeuvre, 2) Gaudí, zijn werelderfgoed en 3) Sagrada Familia

7 november 2018

Nieuw in de Kunstgalerij: de Gedenkzuilen oorlogsvliegtuigen WO II op 6 locaties in De Ronde Venen. Gisteren 6 nov. werd in Waverveen aan de Veldweg officieel de Gedenkzuilen onthuld. Twee zuilen moeten nog geplaatst worden.

4 november 2018

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: De beschrijving van de beeldtaal van de schedel op het raam De Kruisiging.

1 november 2018

Aanpassing in Mijn Presentaties: vervanging digitale projector (beamer): zie Over AV-shows. 

31 oktober 2018

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Van de glazenier van de middenschip-, doopkapel- en sacristieramen: Overzicht oeuvre Lou Manche tot 1977 

17 oktober 2018

Aanvulling website Vrienden van het Monument Johannes de Doper: Na lang speuren eindelijk een historische foto gevonden waarop de grenspaal Mijdrecht-Wilnis te zien is.

14 oktober 2018

Aanvulling Kunstgalerij: Afbeeldingen van het ‘Toekomstbeeld Marickenland’ als nieuw object aan Platform 2, zie 2009-platforms-marickenland-fase-1-jan-konings

5 oktober 2018

Wijziging Kunstgalerij: Kunstwerk op de gevel van de obs Molenland van Norman Trapman, medio 2018 verwijderd.

        Wijziging Kunstgalerij: Twee glasobjecten (hemdje en gordijn) van het kunstwerk in de tuin van het VLC Vinkeveen van Tineke Smith, niet meer aanwezig.

3 oktober 2018

(Gemaakt voor de website van de Vrienden van het Monument Johannes de Doper: daar toegankelijk op Rondleiding binnen)

Nieuwe film op YouTubeInzoomen op kunstschatten Johannes de Doper” – versie Open Monumentendag 2018. Frans Leeuwerik, dank voor je hulp.

18 september 2018

Nieuwe koppelingen in de Kunstgalerij: voor de objecten waarbij de techniek van lasersnijden werd toegepast, is een koppelingen (link) gemaakt naar de Wikipedia voor de beschrijving. Hetzelfde is gedaan voor cortenstaal.

12 september 2018

Aanvulling Kunstgalerij: mijn fotoreportage van de onthulling van het 150e damhek van de Damhekken Groot Wilnis-Vinkeveen door oud-burgemeester Boogaard.

13 juni 2018

Aanvulling Kunstgalerij: Eigen foto’s van de originele beeldfragmenten op de pagina Olympia wedijveren met de goden gebruikt. Deze foto’s zijn gemaakt tijdens het bezoek (mei 2018) aan het museum van Olympia, Griekenland.

1 maart 2018

Nieuw bij Presentaties: drie audiovisuele shows:  Gaudí (2x) en Sagrada Família

27 februari 2018

Aanvulling Kunstgalerij: informatie over de dijkverschuiving die we zagen bij een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland op pagina ‘ Water aan het woord .

16 februari 2018

Nieuw in de Kunstgalerij: de Gedenkboom van José Visser op de algemene begraafplaats De Ronde Venen, Wilnis

6 februari 2018

Aanvulling Kunstgalerij: Op pagina 2009, Water aan het woord, Elspeth Pikaar, Maria Ikonomopoulou het opnieuw geplaatste informatiebord opgevoerd.

16 januari 2018

Nieuw in de Kunstgalerij: Gevelobject Verbinden, Herenweg 182a  Wilnis


2017


31 oktober 2017

Nieuw bij Presentaties: audiovisuele show Japan

17 oktober 2017

Aanvulling Kunstgalerij: mijn fotoreportage van de onthulling van het gerestaureerde Paard van Jack de Rijk aan de Veenweg.

9 oktober 2017

 Nieuw in de Kunstgalerij: Landmark Nessersluis

5 oktober 2017

Nieuw bij Presentaties: audiovisuele show Nederlanders in Sint-Petersburg

1 augustus 2017

Aanvulling Kunstgalerij: kunstwerk Verbondenheid van de acht kernen: foto’s bij avondlicht opgevoerd.

5 juli 2017

Bijwerking Kunstgalerij: vermelding dat de Vriendenbank bij de Jozefschool in Vinkeveen verwijderd is.

7 april 2017

Nieuw in de Kunstgalerij: kunstwerk Verbondenheid van de acht kernen  op de rotonde bij de Brandweerkazerne in Mijdrecht

5 april 2017

Bijwerking Kunstgalerij: vermelding dat de Monument voor de jeugd bij het Veenlandencollege in Vinkeveen verwijderd is.


2016


1 maart-30 april 2016

Deze webwerf wordt opgebouwd met de inhoud van de Kunstgalerij die ik in opdracht van de gemeente had gemaakt en op de gemeentelijke website stond. Na 10 jaar overgehaald naar hier, omdat de gemeente de kunst in de openbare ruimte geen prioriteit meer geeft. Auteursrechtelijk geen probleem omdat ik de auteur en fotograaf van de gehele inhoud was.

Tevens Mijn Presentaties en Erven Groot Lochter opgebouwd. De menu-optie naar de Vrienden Monument Johannes de Doper is er omdat De Rondleiding Binnen en Rondleiding Buiten geheel door mij werden verzorgd.