Robert Moultonpad

Kaart Robert Moulton pad.jpg

Het Robert Moultonpad over de spoordijk tussen de Veenweg (links) en Voorbancken (rechts). Als u klikt op de motor, gedenkzuil of monument dan stapt u naar de resp. pagina met de beschrijving van deze objecten. Dit werkt nog niet goed als u een mobiele telefoon of tablet gebruikt.

Loopt gedeeltelijk parallel met de wandelroutes: Spoordijkroute en Bellopad.

A B C

Klik op de foto voor een vergroting

Het gedeelte van het spoorwegtraject dat in de voormalige gemeente Wilnis lag, is vernoemd naar de piloot van de Vickers Wellinton. Op 29 april 2019 onthulde de Canadese ambassadeur in Nederland, Sabine Nölke, en burgemeester Maarten Divendal het naambord en het (tijdelijke) informatiebord van het Robert Moultonpad. In augustus 2019 zijn twee definitieve informatieborden aan het pad geplaatst: 1) nabij de voormalige spoorwegstation Wilnis en 2) aan de andere zijde van de N212 richting Vinkeveen bij de brug Station 2006 (noordzijde parkeerplaats van de begraafplaats).

Het pad loopt van de Veenweg (Wilnis) tot aan Voorbancken (Vinkeveen) en is ong. 2 km lang. De Canadese piloot kwam in 1943 om het leven toen hij met zijn Vickers Wellington bommenwerper boven Wilnis werd neergeschoten.

Het pad ligt halverwege het Monument in Wilnis-dorp en de Gedenkzuil (nummer 4) bij de rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/Ir. Enschedeweg (N212).

Robert Moultonpad over de spoordijk in Wilnis. Het naam- en het informatiebord staan in de buurt van het voormalige spoorwegstation Wilnis. In augustus 2019 is het nieuwe informatiebord geplaatst, rechts op de foto. Klik op de foto voor een vergroting.

In samenhang met dit Robert Moultonpad …

Nabij de plaats van het ongeluk (bij de rotonde):
1. De Gedenkzuil (nummer 4) en
2. het Monument Bristol Hercules XVI-motor
In Wilnis-Dorp:
3. Monument voor de omgekomen Canadese militairen en hun graven op het naastgelegen kerkhof van de NH kerk.

Meer lezen…

In de Proosdijkoerier, uitgave van de Historische Vereniging De Proosdijlanden, drie artikelen van Jan Rouwenhorst (1996 nr 4 / 2003 nrs 3 en 4):  Over het ongeluk op 5 mei 1943 (blz 23-24), over de twee overlevenden: radiotelegrafist Howard H. Hoddinott (blz. 77-78) en navigator Gordon C. Carter (blz 107-109).

Informatiebord Robert Moultonpad (versie augustus 2019) langs het pad links van het station Wilnis. De pijl geeft de locatie (achter de bomen) aan waar het toestel is neergestort: links van de N212 net voorbij de rotonde daar. Links van de ingang van de P+R parkeerplaats (bij de rotonde), staat de bijbehorende Gedenkzuil en sinds 26 september 2019 één van de motoren van het vliegtuig.

Informatiebord (versie augustus 2019) van het Robert Moultonpad. Klik op de afbeelding voor een vergroting van de tekst.

Het tweede informatiebord bij de toegang tot het Robert Moultonpad bij de parkeerplaats van de begraafplaats. De pijl geeft de locatie aan waar het toestel verderop is neergestort: links van de N212 net voorbij de rotonde daar.