AV-show: Sagrada Familia

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB

De zuidoostzijde van de Sagrada Família op 17 februari 2023. Links de Passiegevel en rechts de gevel waar de hoofdingang komt. Midden onder; een gedeelte van de kloostergang. Midden boven; de vijf centrale torens in aanbouw. De smalle torens zijn voor de vier evangelisten. De bredere toren (voor de kraan) wordt de Christustoren.

Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família – 1882-202?

De bouw van Gaudi’s Sagrada Família in Barcelona is een fascinerend onderwerp omdat wij hetzelfde meemaken als de middeleeuwer, toen er ook generaties lang aan een kathedraal werd gebouwd.

In 1882 begon de bouw als een neogotische kerk. Tussen de opdrachtgever en de toenmalige architect was er na een jaar onenigheid. Antoni Gaudí kwam in beeld. Hij zou er bijna 44 jaar aan werken, de laatste 12 jaar zelfs volledig.

Aan zijn werkzaamheden kwam een abrupt einde in 1926 omdat hij onder de tram kwam en na een paar dagen overleed aan zijn verwondingen.

Toen hij als 31 jarige werd aangesteld maakte hij de crypte af volgens het neo-gotische ontwerp van zijn voorganger, maar de decoratie werd al geheel in zijn stijl gedaan.

Van het begin af aan wordt de bouw geheel gefinancierd door giften. Als het geld op was ging Gaudí zelf ook de deuren langs. Nu betalen alle internationale bezoekers mee aan de bouw, ongeacht afkomst of religie.

Tussen 1890 en 1900 kwam het architectonische werk van Gaudí geheel in zijn volstrekt unieke stijl tot ontwikkeling. Voortaan geen invloeden meer van oude stijlen, maar geheel zijn eigen organische beeld- en vormen taal.

Het ontwerp (1892-1903 ) van de missiepost in Tanger (Marokko) vormt het omslagpunt in zijn oeuvre. De missiepost is nooit gebouwd, maar is wel de bron van het uiteindelijke ontwerp van de Sagrada Familia.

Dit kwam volkomen tot uitdrukking in de Geboorte gevel. De fundamenten van de vier torens lagen er al (vierkant), maar hij wijzigde de opbouw in de ronde bijenkorfvormige torens, ca. 100 meter hoog.

Voor de kinderen van de bouwers kwam er een school (1909) op het bouwterrein. De dakconstructie was uniek voor die tijd. De Zwitsers-Frans architect Corbusier (1887-1965) was een grote bewonderaar van de de dakconstructie.

Gaudí stierf toen er één toren af was. Omdat hij vele schaalmodellen en tekeningen had gemaakt kon de kerk verder afgebouwd geheel naar zijn ontwerp en opzet. Anno 2023 moeten nog tenminste zeven torens en de gevel van de hoofdingang gebouwd worden.

De bijzondere bouwtechnieken van Gaudí worden in deze presentatie uitgelegd.  Mijn fotowerk dat u ziet bestrijkt de periode van 1995 tot en met het voorjaar 2023.

Alleen de crypte en de geboortegevel, delen die gereed kwamen tijdens het leven van Gaudí, staan op de werelderfgoedlijst. De rest is een kwestie van tijd.

De zuidwestzijde van de Sagrada Família op 18 februari 2023. De Mariatoren (links) is in 2021 gereed gekomen. Rechts naast de steiger de toren van de evangelist Markus (leeuw) die gereed kwam op 15 december 2022. Het bijenkorfachtige gebouw is een van de sacristieën (kleed- en bewaarruimte van liturgische gewaden en vaatwerk). Rechtsonder de Passiegevel.

Vertraging in de bouw

In 2016 werd het plan gemaakt om de basiliek op Gaudí’s 100ste sterfdag (10 juni 2026) volledig gereed te hebben, na 144 jaar bouwen!  Helaas zijn er, door de Covid-19 pandemie, veel minder bezoekers en daardoor nauwelijks inkomsten. In 2020 werd zelfs beslist dat de bouw voor vier jaar is stilgelegd. In 2022 kwam het toerisme weer langzamerhand op gang. Daarom zijn er toch weer bouw activiteiten, zij het beperkt. Door de organisatie is begin 2023 het volgende bouwplan bekend gemaakt:

  • In 2023 zullen de laatste twee evangelistentorens (voor Johannes en Matteüs) gereed komen.
  • In 2026 zal de Christustoren (172,5m) gereed zijn, honderd jaar na de dood van Gaudí.
  • restauratiewerkzaamheden van de Geboortegevel.

In de media wordt de indruk gewekt dat daarmee de basiliek af is. Niets is minder waar. Voor de resterende delen zijn er geen plannen bekend. Delen die nog gebouwd moeten worden zijn:

  • de (voltooiing) kloostergang;
  • het dak;
  • de Maria-Tenhemelopnemningskapel (bij de apsis);
  • de noordelijke sacristie;
  • de doop- en biechtkapel (aan weerszijden va de hoofdingang);
  • de hoofdingang met de (laatste vier) aposteltorens en de toegangspassage.

De Passiegevel achter de bloeiende jacaranda bomen (juni 2021).


Aanraders …

Als u Barcelona bent neem dan een tour met Robbert Reurings (foto). Hij is opgegroeid in Wilnis maar woont nu in Catalonië en is actief als gids in de stad Barcelona.
Hij is officieel gecertificeerd als gids in de Sagrada Família en is zeer deskundig. Beslist doen!
Op zondagen kunt u samen met Robbert een virtueel bezoek brengen aan de Sagrada Família (via ZOOM).

Informatie en boeken: https://www.sagradafamiliatours.nl

 

Een tweede aanrader is de website (in het Nederlands) Barcelona met Marta van mevrouw Marta Rubio, een échte Barcelonesa, over over de stad en Catalonië.


Verdere informatie

Deze AV-show is bedoeld voor een presentatie die ca. 90 – 120 min. (incl. pauze) mag duren.

Muzieklijst AV serie Sagrada Família

Officiële website van de Sagrada Familia (in het Engels)

Naar de tien boekjes die de Sagrada Família prachtig beschrijven (in het Engels)

Wikipedia over de Sagrada Família

Aanraders om te bekijken (youtube): 

Video met het oorspronkelijke plan in 2016 om in 2026 de basiliek gereed te hebben (bron Sagrada Família).

Video (2022) over de twee evangelistentorens Lukas en Markus

Animatievideo over de Christustoren.

Meer lezen …

Boek: Gaudí, constructie van verleiding, Jan Molema, Episode Publishers, ISBN 9059730216

Pdf: Proefschrift 12 maart 1987 over Gaudí van Dr. Ir. Jan Molema

Pdf: Gaudí rationalist met perfecte materiaalbeheersing (pdf).

Redactie Gaudí-groep Delft: Peter Bak, Roel van der Heide, Jan Molema, Jos Tomlow

Van Voorden machine Holland

In de blog van de Sagrada Família wordt een Nederlands bedrijf genoemd dat betrokken is geweest bij de invoering van computergestuurde technieken bij de bouw van de basiliek.

Zie: https://blog.sagradafamilia.org/en/specialists/applying-manufacturing-robots-to-architecture/



De noordoostzijde van de Sagrada Família met de Geboortegevel vanaf het parkje met de vijver, op 17 februari 2023 bij opkomende zon. Detail van de gevel onder.

SF Geb gevel 002 00-2009-03-16 Sagrada Familia-105-1500pix

De Geboortegevel, de noordoostzijde van de kerk.

SF kloostergang 1465 1462-e2-1500pix

In de Rozenkranskapel, deel van de kloostergang, is deze man met een zogenoemde Orisnibom te zien. In de presentatie wordt duidelijk waarom.

De Passiegevel op 6 juni 2021. In het midden tussen de de vier aposteltorens is de Christustoren (in aanbouw) te zien. Het is zondagmiddag en er is geen mens te zien door de Covid-19 pandemie.

SF Passie SAM_4292-e 10-2016-1500pix

De Passiegevel, geheel gebouwd naar het ontwerp van Gaudí in 1911-1917. De beelden, in kubistische stijl, zijn echter van de Catalaanse beeldhouwer Josep Maria Subirachs (1927 – 2014).

In september 2018 werd de bouw van de Passiegevel afgerond met het plaatsen van het Gloriekruis op de galerij. De bouw van de Passiegevel begon in 1956. De beelden links en rechts werden in december 2017 geplaatst. Links de leeuw van Juda (symbool voor Christus) en recht de ram van Abraham.

SF Pas gevel 100 01-2005-09-10 Sagrada Familia-001-e-1500pix

Het Laatste Avondmaal. Deze beelden en hieronder zijn van Josep Maria Subirachs (1927 –2014) Catalaanse beeldhouwer.

SF Pas gevel 1908 19-2008-07-18 Sagrada Familia - 0004-e-1500pix

Veronica toont het doek waarmee zij het gelaat van Christus, tijdens Zijn martelgang naar de Calvarieberg, afgedroogd heeft.

SF interieur 125 1449_e-1500pix

Het interieur (2010). Gaudí wilde de kerk als een mystiek bos bouwen. De pilaren als boomstammen, de takken dragen de gewelven. Het licht in de basiliek is nog wat koel, de meest ramen hebben nog blankglas.

Het interieur (2023) nadat de glas-in-lood ramen zijn geplaatst. Gaudí wilde de gewelven als een bladerdak waardoor het (zon)licht van boven de basiliek binnen valt. Het effect is er nog niet volledig omdat er boven nog gebouwd wordt en openingen zijn afgedekt.

De ‘warme’ zuidwestzijde.

De ‘koelere’ noordoostzijde.

EPSON scanner image

Een impressie-tekening van de afgebouwde kerk. Illustratie van National Geographic

SF impressie afgebouwde kerk 2026v2 website-1500pix

Een andere impressie-tekening van de afgebouwde kerk


Tentoonstelling ‘Gaudí en de Amsterdamse School’ in museum Het Schip in Amsterdam 2018-2019

Volgorde hier is van nieuw naar oud

Afsluiting Gaudí expositie op zondag 31 maart 2019, het Museum Het Schip, Amsterdam

Ter afsluiting van de tentoonstelling ‘Gaudí en de Amsterdamse School’ mocht ik voor de derde keer de

audiovisuele show Sagrada Família geven. Zie ook het krantenartikel hierna onder publicaties.


Gaudí Kerstival 7 december 2018 t/m 16 januari 2019, het Museum Het Schip, Amsterdam

In het kader van deze expositie is er een vervolg op het Gaudí Festival van augustus te weten het Kerstival.

Tijdens dit Kerstival mocht ik op 21 december 2018 voor de tweede keer mijn presentatie over de Sagrada Família geven.

Bron afbeelding Museum het Schip, klik hierop voor een vergroting


Gaudí expositie in Museum Het Schip, Amsterdam

Bron logo Museum het Schip

Gaudí – Amsterdamse School toont de architectuur en de kunst van de Catalaanse architect Antoni Gaudí binnen de golvende gevels van Amsterdamse School Museum Het Schip.

De expositie was van 2 oktober 2018 tot en met 31 maart 2019.


Gaudí festival 18 t/m 26 augustus 2018, het Museum Het Schip, Amsterdam

Bron foto Museum Het Schip

Op dinsdagmiddag 21 augustus om 15.00 uur mocht ik tijdens dit festival de audiovisuele show Sagrada Família presenteren.


Derde generatie Gaudí liefhebbers

Kleinzoon Itai (5) uit Barcelona wilde met zijn Nederlandse opa de Sagrada Família van binnen zien, juni 2016.

Kleinzoon Mano (10) maakte en werkstuk over Gaudí, maart 2017

Mijn lieve kleindochter Mia (9) maakte een Sinterklaassurprise (2018) voor opa, die ze zelf bedacht en gemaakt heeft. Zij heeft een deel van de Geboortegevel uitgebeeld; de vier torens en de levensboom (in het midden).


In de pers

Weekblad De Groene Venen op 19 november 2021

Artikel in De Groene Venen 29 maart 2019.

Artikel uit het blad KRONIEK van de vereniging Inner Wheel, juni 2018

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB